Biberiye-şahtere karaciğerini yenile

Karaciğer hastalıklarından korunmak için doğru gıdaları tüketmek gerekiyor. Pancar, maydanoz, tarçın, biberiye ve şahtere otu gibi bitkiler, toksinleri atıyor; hayati organı yeniliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mayıs 2017 Güncelleme 26 Mayıs 2017, 00:59
Biberiye-şahtere karaciğerini yenile

İÇİNDEKİLER

Sağlıksız beslenme, alkol ve sigara gibi faktörler hayati organlarımızdan karaciğeri savunmasız bırakıyor. Hem görevini yapamayan hem de yağlanan karaciğerin birçok rahatsızlıkla beraber vücut sağlığımıza karşı etkili bir silah haline dönüşebileceğini söyleyen uzmanlar, karaciğer dostu besinlerin bu organı kuvvetlendirdiğini belirtiyor. Uzmanlar, "Sağlık sorunu olan kişilerin doğal gıdalara yönelmeden önce mutlaka doktoruna danışması gerekir" diyerek, karaciğerin korunmasında ve kendini yenilemesinde etkili besinleri şöyle sıralıyor...

PANCAR: Tam bir karaciğer dostudur. Özellikle sabah aç karnına, taze sıktığınız karışık meyve sularına birkaç dilim ekleyebilirsiniz. Damarları korumak, karaciğeri çalıştırmak konusunda etkilidir. Vücuttaki hücrelere ve dokulara iyi kan gitmesi, orada oluşan atıkların da toplardamarlara doğru 'süpürülmesi' anlamına gelir.

ŞAHTERE OTU: Sedef hastalığına karşı kullanılır. Safra kesesi, safra yolları iltihapları, taşları ve kistine karşı etkilidir. Safra kesesi ve safra yollarının kramplarına karşı fayda sağlar. Karaciğer rahatsızlıklarına karşı kullanılır.

TARÇIN: Karaciğer dokularını açar, vücuttaki insülinin daha verimli çalışmasını sağlar. Böylece vücudun glikozu enerjiye çevirme kabiliyetini artırır. Diyabeti kontrol altında tutarak kroner arter hastalığı ve yüksek tasiyonu önlemeye yardımcı olur.

KARALAHANA: Karalahana karaciğerin daha etkin çalışmasını sağlayarak toskinlerin atılmasını hızlandırır. Kan şekerini düşürür. Bunun yanı sıra kanı sulandırıcı özelliğinden dolayı kalp hastalarına da iyi gelir. Karaciğer ve bazı kan kanseri türlerinde de etkili olan karalahana, ayrıca iyi bir iştah açıcı özelliğe de sahip.

MAYDONOZ SUYU: Karaciğerin yenilenmesine yardımcı olur. İçeriğindeki beta-karoten kansere ve kalp hastalığına karşı koruma sağlar. İçeriğindeki C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. 10 dal maydonozu çaydanlığa koyun. Üzerine sıcak su dökün. 10 dakika beklettikten sonra bal ve limonla karıştırıp için.

ENGİNAR: Karaciğer için çok faydalıdır; karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileş- mesini sağlar. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürür. Kandaki şeker oranını ayarlar, kolesterolü düşürür. Vücuda dinçlik verir. Bedeni ve zihinsel yorgunluğu giderir.

TURP: Kanser hücrelerine karşı iyi bir savunma sistemine sahiptir. Özellikle siyah turp romatizma ve damar sertliğine iyi gelir. Kanı zehir ve zararlı maddelerden arındırır. Isıtma özelliği olduğu için boğaz iltihaplanmasında, bademcik şişmesinde ve öksürük probleminde oldukça iyidir. Astım hastalarının nefes almasını, solunum sistemini rahatlatır düzene sokar.

DEVE DİKENİ: Karaciğere en iyi gelen bitkilerin başında gelir. Kuvvetli bir antioksidan etkisi olan bitki karaciğer koruyucu özelliğe sahiptir. Karaciğer yağlanması, siroz, çeşitli kimyasal toksinlere bağlı karaciğer hasarları, sarılık gibi bu organla ilgili tüm sağlık sorunlarına karşı etkilidir. Karaciğeri zararlı ve zehirli maddelerden büyük bir başarıyla temizler. Balgamı söktürür, kanı artırır ve göğsü yumuşatır. 1 tatlı kaşığı dolusu deve dikeni tohumu, havanda hafifçe ezilir. Orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır. 10-15 dakika kadar demlendirildikten sonra süzülür, bir bardak içilir. Fazlası zararlıdır.

BİBERİYE: Biberiyenin hafızayı kuvvetlendirdiği bilinmektedir. Kas ağrılarını rahatlatır ve sinir sistemini harekete geçirir. Böbrekleri çalıştırır. Güçlü antioksidan özelliğine sahip olduğu için vücudu kimyasallardan temizler. Bakterileri de öldüren biberiye özellikle sindirim sistemini ve karaciğeri korur. Karaciğerin yenilenmesinde etkili olur.