Solaryum-dövme kansere davetiye!

Yaz geliyor, cilt kanseri riski artıyor. Güneşin yanı sıra solaryum ve dövmelerin de kansere davetiye çıkardığını söyleyen Prof. Dr. Nahide Onsun, önemli uyarılarda bulunuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Mayıs 2017 Güncelleme 26 Mayıs 2017, 11:34
Solaryum-dövme kansere davetiye!

İÇİNDEKİLER

Güneşin yüzünü göstermeye başlamasıyla birlikte tatil planları da hız kazandı. Birçok kişi kumsalda güneşlenme hayali kurarken, uzmanlardan, 'Güneş dost değil, cilt kanserine dikkat' açıklamaları geldi. Euromelanoma Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Nahide Onsun, güneşin yanı sıra gençlerdeki solaryum alışkanlıkları ve dövmelerin de deri kanseri için önemli bir risk faktörü olduğunu söyledi.

ÇOCUKLAR TEHLİKEDE
Erken teşhiste deri kanserlerinin tedavi edilebildiğini belirten Prof. Dr. Onsun, "Ancak geç kalınırsa bu mümkün değil" diye konuştu. Prof. Dr. Onsun, şu bilgileri verdi...

Çocukken geçirilen güneş yanıkları DNA hasarına sebep olur. Her güneş yanığı kanser riskini katlayarak artırır.
Kanserli lezyonlar, yüz, boyun, sırt ve kol gibi derinin güneşe daha çok maruz kalan kısımlarında görülür. Bu yüzden çocukları korumalısınız.
Derideki güneşin etkileri daha çok 40 yaşının üzerinde görülür. Ancak son zamanlarda gençlerde de arttı.
Özellikle solaryum alışkanlıkları, çok fazla güneş altında kalmak gibi durumlar daha çok melanom görülmesine sebep oluyor.
Herkeste görülebildiği gibi, 50 yaş üstünde olan ve uzun süreli yoğun güneş ışınlarına maruz kalan kişilerde cilt kanseri daha sık görülmektedir.
Mavi gözlü, kızıl ya da sarışın, güneşte kolaylıkla yanabilen ya da bronzlaşması zor olan açık tenli ve çilli insanlar deri kanseri için en çok risk taşıyan kişilerdir.
Çocukluktaki yüksek güneş maruziyeti ileride olabilecek deri kanseri oranını arttırır. Mesleki olarak (denizciler, çiftçiler inşaat işçileri vs.) ve tatil amaçlı veya bronzlaşmak için solaryum kullananların riski daha fazladır.
Çocukluktan beri var olan benlerde değişimlere dikkat edilmeli ayrıca yeni bir bene benzeyen leke çıktığında doktora başvurulmalıdır.

BENLER ÖNEMLİ
Benler için dikkat edilmesi gerekenler; büyüklük, renk ve şekil değişimleri, diğerlerinden daha farklı görüntü, asimetrik şekil, pürüzlü ve pul pul doku.
Bazen göremezsiniz fakat lezyonları hissedebilirsiniz.
Benin üzerinde iki ya da daha fazla renk olması (açık/koyu kahverengi, siyah, kırmızı vb), kaşıntılı, kanamalı ve sulantılı, parlak görünümlü, çapı 6 mm'den büyük, yaraya benzeyen ancak iyileşmeyen görüntüler deri kanserinin işaretleri arasında yer alıyor.
Şüpheli bir ben sadece ağrılı olmadığı için zararsız olduğunu düşünmeyin. Kanserli lezyonların hepsi ağrılı olmak zorunda değil.

RİSKLİ GÜZELLİK
Gençler arasında yaygın olarak yaptırılan dövmeler estetik görünse de sağlığı tehdit ediyor. Prof. Dr. Nahide Onsun, "Şu anda genç yaş grubunda en sık görülen ikinci deri kanseri melanomdur. Dövme de deri kanseri için önemli bir risk faktörüdür. Ailesinde deri kanseri olanlar genetik açıdan risk altındadır" diyor.

GÜNEŞTEN KORUNUN
Deri kanseri olmamak için koruyucu kıyafetler giymek, yazları 11.00-15.00 saatleri arasında (UV ışınlarının zirve yaptığı saatler) direkt güneş ışığından kaçınmak ve gölgede oturmak, yüksek faktörlü güneş koruyucular kullanmak en çok tavsiye edilen korunma yöntemleridir.

'GÖZ ÖNÜNDEKİ DEĞİŞİMİ GÖRÜN'
Gençlere solaryumdan uzak durmalarını ve dövme yaptırırken iki kere düşünmelerini öneren Prof. Dr. Nahide Onsun, "Derinizdeki değişimleri gördüğünüz anda doktora gidin" dedi. Prof. Dr. Onsun, 31 Mayıs-2 Haziran arasında Türkiye'nin çeşitli illerindeki 20 hastanede ücretsiz deri kanseri ve ben taraması yapılacağını ifade etti.