Günde 3 bardak çay romatizmayı kovar

Sigara ve beslenme hataları romatizmaya davetiye çıkartıyor. Prof. Dr. Hakan Erdem, ‘Günde 4 bardaktan fazla kahve hastalığın gelişimini artırırken, 3 bardak çay ise azaltmaktadır’ diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Nisan 2017 Güncelleme 29 Nisan 2017, 00:11
Günde 3 bardak çay romatizmayı kovar

İÇİNDEKİLER

Küçük-büyük tanımayan romatizma can acıtıyor. Uzmanlara göre sebzemeyveler antioksidan içerikleri ile tüm hastalıklarda olduğu gibi romatizmadan korunmada da etkili oluyor. Medicana International Ankara Hastanesi Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Erdem, sigara kullanımı ve beslenme alışkanlıklarının romatizma (romatoid artrit) gelişimine neden olduğunu belirterek, Akdeniz tipi beslenmenin korunmada önemli rol oynadığını belirtiyor. Tüm hastalıklarda olduğu gibi sebze-meyvelerin antioksidan özellikleri nedeniyle koruyucu etkisinin bilindiğini söyleyen Prof. Dr. Erdem, aylık 80 porsiyondan fazla pişirilmiş sebze tüketimini önerdiklerini vurguluyor.

ZEYTİNYAĞI BASKILIYOR
Prof. Dr. Erdem, "Zeytinyağı tüketimi, içindeki oleik asite bağlı olarak romatoid artrit gelişimini baskılamaktadır. Ayrıca hastalığın gelişimini günlük 4 bardaktan fazla kahve arttırırken, 3 bardak çay ise azaltmaktadır. Bunun dışında kalsiyum ve D vitamini ve metotreksat kullanan hastaların folik asit kullanması hastalık ve ilaç yan etkilerine bağlı gelişebilecek sorunların ortadan kaldırılması açısından önemlidir" şeklinde konuşuyor. Prof. Dr. Hakan Erdem romatizmadan korunmada etkili olan önerilerini şöyle sıralıyor...

KIZARTMADAN KAÇININ
"Bu hastalıkta, temel olarak iltihap arttırıcı gıdalar olan kızartılmış yiyecekler, rafine edilmiş karbonhidratlar, gazlı içecekler, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar ve işlenmiş etlerden kaçınılmalı. Dengeli, sebze-meyve temelli, yeterince yağsız et, daha çok balık ağırlıklı protein ve sağlıklı yağ saylayan badem ve ceviz gibi kuru yemişleri içeren beslenme tercih edilmeli. Buna en yakın beslenme Akdeniz tarzı beslenmedir. Bu tür beslenmenin iltihabı baskıladığı ve eklem ağrısını azaltmada etkili olduğu iddia edilmektedir. İlaç tedavisine ek olarak beslenme tarzındaki değişiklikler önemli."

BALIK ETKİLİ OLUYOR
"Protein ihtiyacınızın çoğunu balıktan karşılayın. Haftada 2-3 kez fırında veya ızgarada pişirilmiş balık tüketmek hastalığın gelişiminde belirgin bir azalmaya neden olmaktadır. Balık yağının uzun süreli günlük 2000 mg kullanımı romatoid gelişimini baskılamaktadır. Özellikle güneş kaynaklı alınan D vitamini de öneriyoruz. Düşük proteinli diyetlerin romatoid artrit gelişimini azalttığı gösterilmiştir. Fazla kırmızı et tüketiminin arttırdığı öne sürülmektedir. Buna göre günlük 58 gram kırmızı et veya 88 gram kırmızı et ürünleri tüketenlerde romatoid artrit daha sık görülmektedir.

MODA MEYVELERE ALDANMAYIN
Medicana International Ankara Hastanesi Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Erdem, sigara ve beslenme alışkanlıklarının romatizma (romatoid artrit) gelişimine neden olduğunu belirterek, önleyici olarak veya tedaviyle birlikte Akdeniz tipi beslenmenin önemine işaret etti. Hastaların moda bitki ve meyve kürleri yerine ilaç tedavisiyle birlikte doğru beslenme alışkanlığı edinmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Erdem, şu uyarıda bulundu: "Son dönemde glutensiz diyet ile tedavi öne sürülmektedir. Sadece diyetle romatizmayı tedavi etmek mümkün değildir. Süt, gluten, alkol, et gibi gıdalardan hangisini aldığınızda eklem ağrınız artıyorsa o gıdalardan kaçınmanız gerekir."