Barbunya-biber şekeri dengeler

Doğru beslenme şeker hastalarında hayati önem taşıyor. Beyaz ekmekten uzak durması gereken diyabetlilere barbunya, biber ve yoğurt gibi besinler öneriliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Nisan 2017 Güncelleme 27 Nisan 2017, 03:31
Barbunya-biber şekeri dengeler

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde yaygın olarak görülen diyabet kontrol edilmediğinde hayati risk yaratıyor. Uzman diyetisyen Şebnem Kandıralı, şeker hastalarını beslenme konusunda uyararak, tüketmeleri gereken besinleri sıralıyor...

Baklagiller: Kan şekerini yavaş yavaş yükseltir. Nohut, mercimek, barbunya, soya gibi baklagiller açlığı kontrol edip, kan şekerini dengelerler.

Yulaf ezmesi: Tam tahıllar ve yüksek lifli besinler şeker hastalığı riskini yüzde 35-42 aralığında azaltır. Kalp dostu yulaf ezmesi hem lif hem de tam tahıllardan zengindir. Kan şekeri seviyelerini dengede tutar.

Yoğurt: Az yağlı yoğurt hem yüksek kalite karbonhidrat hem de protein içerir. Sağlıksız kan şekeri seviyesini yavaşlatabilir veya engelleyebilir. Çalışmalar yoğurt ve diğer kalsiyum kaynaklarıın TİP-2 diyabet riskini azalttığını göstermektedir.

Badem: Tekli doymamış yağ asidi ve magnezyum içerir. Magnezyum diyabet riskini yüzde 33 azaltır. Magnezyumdan zengin diğer besinler, kabak çekirdeği, ıspanak ve pazıdır.

Nişasta içermeyen sebzeler: Vitamin, mineral ve lif zengini nişasta içermeyen sebzelerin (brokoli, ıspanak, mantar, biber, kereviz, lahana, bamya, pırasa vb.) kan şekeri üzerinde etkileri düşüktür.

Somon: Omega-3 kaynağı olduğundan kalp hastalıkları riskini azaltır. TİP-2 diyabet olanlarda kalp hastalık riski artmış olduğundan Omega- 3 desteği önemlidir. Somon ve sardalye gibi Omega-3 zengini balıklar kan şekeri seviyelerini dengede tutmaya yardımcıdır.

Yumurta beyazı: TİP-2 diyabeti kontrol ve önlemede etkilidir. 1 yumurta beyazı 16 kaloridir ve 4 gram yüksek kalite protein içerir. Hem şekeri kontrol eer hem de kilo verdirir.

Avokado: Şeker hastaları artmış kalp hastalığı ve inme riski altındadır. Tekli doymamış yağ asitleri kalp sağlığını iyileştirici rol oynar. Avokado da tekli doymamış yağ asidi zenginidir.

TATLI İSTİYORSANIZ...
Şeker ihtiyacınızı meyveler ile gidermeye çalışın. Elma, böğürtlengiller, armut, üzüm ve portakal tatlı olmalarının yanı sıra lif içerirler. Bu sayede kan şekeri kontrolü için daha iyi bir seçenektirler

YASAKLI GIDALARA DİKKAT !
*Şekerlemeler: Kurabiyeler, şekerlemeler ve soda kan şekerinde ani değişikliklere ve kilo alımına neden olur.

* Meyve suyu: Yüzde 100 meyve suyu olsalar bile meyve şekerinden zengindirler. Bu da kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açar. Suyu yerine meyvenin kendini tüketin.

* Kuru üzüm: Kurutma işlemi sırasında suyu çekildiğinden içindeki meyve şekeri konsantre hale gelir; vücut tarafından hızla emilip kan şekerini yükseltir. Greyfurt, çilek, şeftali, kivi, armut gibi taze ve bütün meyveleri tercih edin.

* Beyaz ekmek : Rafine nişastalar (beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz makarna ve beyaz un ile yapılan diğer besinler) vücut sindirime başladığında şeker gibi hareket eder. Diyabetli bireyler tüketimden kaçınmalıdır.

* Tam yağlı süt: Şeker hastalarında doymuş yağdan zengin besinler insülin direncini kötüleştirebilir. Yüzde 1 yağlı veya yağsız süt kullanılmalıdır. Krema, tam yağlı yoğurt, peynir ve krem peynirden uzak durulmalı.

* İşlenmiş et ürünleri (sucuk , salam, sosis , pastırma): Şekeri olanlar kalp hastalığı tehlikesi taşıdığı için yağlı et tüketimi beraberinde daha büyük risk getirecektir.

* Kek, pasta, çörek : Paketli hazır tatlılardan uzak durmak önce kalori ve maddi kazanç, ardından da kan şekeri dengesi getirecektir

* patates kızartması: Hem kilo alımına hem de kan şekeri üzerinde büyük hasara yol açar. Cipsler, patates kızartması, donut gibi ağır karbonhidrat ve nişasta içeren besinler kan şekerinde ani yüksekliklere neden olduklarından diyabetikler için uygun değildir