Tüplü tehlike

Son dönemde obezite hastalarının umudu haline gelen tüp mide ameliyatları, sağlığımızı tehdit ediyor. Uzun dönemde pankreas kanserine davetiye çıkarıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Nisan 2017 Güncelleme 20 Nisan 2017, 01:16
Tüplü tehlike

İÇİNDEKİLER

Obezite, beraberinde getirdiği hastalıklarla sağlığımızı tehdit ediyor. Fazla kilolarından şikayetçi olanlar çareyi mide küçültme ameliyatında arıyor. Ancak uzmanlar uyarıyor. Yapılan obezite ameliyatları, kansere davetiye çıkarıyor! Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Hasan Özkan, estetik kaygılarla yapılan ameliyatların toplum sağlığını tehdit ettiğini anlattı. Türkiye'de obezite görülme oranının yüzde 30'lara ulaştığını belirten Özkan, şu ifadeleri kullandı:

SONUÇ FELAKET OLUR
"Ölümcül obez olan kişiler, cerrahi müdahaleyi gerektiren kişilerdir. Hasta iki ya da üç defa diyet kontrolü yaptığı halde zayıflayamıyorsa bunlara gerekli tıbbi incelemelerin ardından tüp mide ameliyatları yapılmaktadır. Ama günümüzde hafif şişman hastalara bile estetik kaygılarla ameliyat yapılmaktadır. Estetik kaygılarla yapılan obezite ameliyatı felakettir. Bunun sonucunda uzun dönemde komplikasyonlu sonuçlara varmaktayız."

MİDE AKILLI BİR ORGAN
Ameliyatın sonuçlarından en vahiminin Pankreas kanseri olduğunu belirten Özkan, şöyle devam etti: "Ameliyat olmuş bir hasta, 20 yıl sonra pankreas kanserine yakalanmış olarak karşınıza gelecek. Tüp mide ameliyatı masum bir ameliyat değil." Midenin beyin gibi düşünüp kararlar alan bir organ olduğunu, anlatan Özkan, son olarak şunları anlattı: "Mide akılsız bir organ değildir. Tüp mide ameliyatında midenin yarıdan çoğunu aldığınız zaman, bu aklını kaybeder Midede vitaminler, mineraller, demir, kalsiyum vardır. Mide günde 2,5 litre salgı salar. Mide ameliyatıyla bu fonksiyonlar kaybolur. Hastalar yürüyemez, yiyemez olur ve yatağa bağlı hale gelir. Ameliyatların önemli sonuçlardan birisi ölümdür. Buna da çok sık rastlıyoruz."