Baş dönmesi ONdan sorulur

Sık sık baş dönmesinden yakınanlar dikkat! Dr. Feyzi Elez, vertigoya yani baş dönmesine daha çok kulak hastalıklarının yol açtığını belirterek, 10 ciddi nedeni sıraladı; uyarılar yaptı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Nisan 2017 Güncelleme 20 Nisan 2017, 02:13
Baş dönmesi ONdan sorulur

İÇİNDEKİLER

Bdönmesi, bir başka deyişle vertigo kişiye hayatı zindan ediyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Feyzi Elez baş dönmesinin şekli, süresi ve tabloya eşlik eden belirtilerin altta yatan etken hakkında fikir verdiğini belirterek, "Ancak tanıyı koymak için denge testi ile işitme testinin mutlaka yapılması gerek" diyor. Dr. Feyzi Elez, baş dönmesine yol açan 10 nedeni şöyle anlatıyor...

MENİER HASTALIĞI
1) Bu hastalık; kulak çınlaması, kulakta dolgunluk, işitme kaybı ve baş dönmesi krizleriyle seyrediyor. Krizler saatlerce sürüyor. Tedavide ilk adımı diyet (tuz, çikolata ve kahveden kaçınılması gibi) ve ilaç tedavisi oluşturuyor. Yoğun stresin bu hastalığın oluşumunda önemli rolü olduğu belirtiliyor.

KULAK KRİSTALLERİNİN DÖKÜLMESİ
2) Baş dönmesi, başın pozisyonuna bağlı olarak gelişiyor ve saniyeler sürüyor. Genellikle yatakta sağa sola dönerken veya aşağı eğilip yukarı bakarken ortaya çıkıyor. Altta yatan neden yaşanılmış kafa travması oluyor. Pozisyonun değiştirilmesi sonrasında atak bitiyor. Tekrarlayıcı özelliğe sahip bu tabloda hastanın uyguladığı manevra hareketleriyle tamamen iyileşme sağlanıyor.

İÇ KULAK NEZLESİ
3) İç kulak nezlesinde güçlü baş dönmesine bulantı ve kusma eşlik ediyor. Bu tabloya nezle denmesinin sebebi, nezleye benzer yakınmaların ani ve gürültülü başlaması. Altta yatan neden geçirilen soğuk algınlığı oluyor.

KRONİK ORTA KULAK İLTİHAPLARI
4) Kronik orta kulak iltihabında kulakta oluşan kolesteatom, kemikleri eriterek başı döndürüyor. Fistül denilen kaçaklar hapşırma veya ani basınç değişimiyle ortaya çıkıyor. Bu durumda iç kulak sıvısı orta kulağa kaçıyor. Gerekirse cerrahi yönteme başvuruluyor.

SİSTEMİK HASTALIKLAR
5) Hipertansiyon, varis ve aritmiler gibi kalp-damar rahatsızlıkları, tiroit, kansızlık, diyabet, böbrek üstü bezi hastalıkları ve otoimmun hastalıklar da baş döndürüyor.

MİGREN
6) Migrende baş ağrısı baş dönmeleriyle senkronize olabiliyor. Baş dönmesi ataklarıyla birlikte kulakta ve başta basınç hissi ile dolgunluk oluyor. Migren tedavisi uygulandığında baş dönmesi atakları ortadan kalkıyor.

MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI
7) Kafa travması, epilepsi, beyin dokusunda yıkımla seyreden hastalıklar, merkezi sinir sistemi tümörleri baş döndürüyor. Teşhis için belirtiler dikkatle inceleniyor.

YOLCULUKLAR
8) Deniz ve uçak yolculuğunda ortaya çıkan basınç değişimleri de baş dönmesine yol açıyor. Bunların yanı sıra araç tutması geçmişi olan kişilerde de baş dönmesi şikayetleri daha yoğun görülüyor.

PSİKOLOJİK NEDENLER
9) Depresyon, anksiyete ve korku gibi nedenlerden kaynaklanan pisokolojik kökenli baş dönmeleri, yaşanmış bir baş dönmesi atağı sonrasında oluşan korku-kaygının yarattığı taklitler şeklinde gelişiyor. Psikolojik tedavi önem taşıyor.

İLAÇLAR
10) Anksiyete, depresyon, uyku ve tansiyon sorunlarında kullanılan bazı ilaçlar ile antibiyotikler de baş dönmesine neden olabiliyor.

BELİRTİLERİ CİDDİYE ALIN
Vertigo büyük bir rahatsızlık hissi uyandırır. Denge kaybı, mide bulantısı ve kusma vertigo ile birlikte görülebilir. Vertigo nedeniyle yatağa bağımlı bir hale gelebilirsiniz. Akut bir vertigo krizi birkaç dakikadan 12-24 saat arasında değişen bir süreye kadar uzayabilir.

VERTİGOYA İYİ GELEN BESİNLER
ZENCEFİL: Beyne giden kan dolaşımını artırır ve mide bulantısı gibi rahatsızlıkları hafifletir. Baş dönmesi azaltıcı etkilerinin yanı sıra, migrene de iyi gelir.
KİŞNİŞ: Kişniş tohumu, vertigo hastalığında önerilen en popüler ev tedavi yöntemlerinden biridir.
KAKULE: Yatıştırıcı bir kokuya sahiptir. Vertigonun doğal tedavisine yardımcı olur.
FESLEĞEN: Baş dönmesi ve vertigo için doğal aromaterapi sağlar. 3-4 yaprak fesleğeni kaynattıktan sonra, bir bardak sütün içerisine ilave edin. Kokusunu içinize çekin. Bu sağlıklı toniği yatmadan önce içebilirsiniz. Birkaç hafta bu yöntemi deneyebilirsiniz.
KEDİOTU: Sinirsel yorgunluk ile başa çıkmanıza yardımcı olur. Ayrıca uykusuzluk, anksiyete (kaygı sorunları) gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Kediotu çayı hazırlayarak, 2-3 hafta boyunca bu çayı içebilirsiniz.
MELİSA: Depresyon, hipertansiyon, migren, uykusuzluk, gerginlik, vertigo gibi sinir ve dolaşım sistemi sorunlarına iyi geldiği bilinir. Ayrıca, antiviral özellikleri vardır. Hazırladığınız melisa çayını birkaç hafta günde bir defa içebilirsiniz