Kanseri 12'den vurun

Çağın vebası kanser her yaştan herkesi etkiliyor. Kadınlarda uyarı veren 12 işareti ciddiye almak ise hayati önem taşıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Aralık 2016 Güncelleme 09 Aralık 2016, 00:00
Kanseri 12’den vurun

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda kanser vakalarındaki artış korkuturken; uzmanlardan art arda erken teşhisin önemine yönelik uyarılar geliyor. Uyarı verdiği halde görmezden gelinen belirtilerle ortaya çıkan kadın kanserlerini ve hangi belirtilerin dikkate alınması gerektiğini, Hisar Intercontinental Hospital Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Bekir Öztürk şöyle anlatıyor...

AÇIKLANAMAYAN KİLO KAYBI: Birçok kadın kilo vermeye çalışmadan kilo kaybını memnuniyet verici olarak düşünse de aslında açıklanamayan kilo kaybı, kanser olmasa da tiroid gibi hastalıkların habercisi olabilir.

ŞİŞKİNLİK: Birçok kadının ortak sorunu olan şişkinliğe, karın ağrısı veya pelvik ağrı da eşlik ediyorsa yumurtalık kanseri düşünülmelidir. Şişkinliği her gün yaşıyorsanız ve birkaç haftadan uzun sürüyorsa mutlaka doktora danışın.

MEMEDE DEĞİŞİKLİKLER: Meme muayenesi her kadının aylık periyotta yapması gereken bir sağlık kontrolüdür. Özellikle meme bölgesinde kızarıklık, derinin kalınlaşması gibi meme kanserinin çok nadir görülen agresif belirtilerinin dışında, meme dokusunda meydana gelen ve bir haftadan fazla süren şişliğin mutlaka dikkate alınması ve hekime başvurulması gerekir. Meme görünümünüzdeki değişiklik ya da akıntı da hastalık habercisi olabilir.

ADET DÖNEMİ DIŞINDA KANAMA: Menopoz dönemi öncesi kadınlar arasında adet dönemi düzensizliklerini görmezden gelme eğilimi ne yazık ki yaygındır. Özellikle adet dönemi içinde ya da dışında görülen anormal kanamalar rahim kanserinin belirtisi olabilir.

CİLT DEĞİŞİKLİKLERİ: Ciltte görülen renk değişikliklerini mutlaka takip etmek gerekir. Eğer aniden deride kanama ortaya çıkarsa, o da kontrol edilmelidir.

YUTMA ZORLUĞU VE HAZIMSIZLIK: Uzun süredir devam eden hazımsızlık, mide ya da yemek borusu kanserinin habercisi olabilir. Yutma güçlüğü de yemek borusu ya da akciğer kanserinin belirtisi olabilir.

KALICI ÖKSÜRÜK: Grip, alerji ve bazı ilaçların yan etkisi öksürüğe neden olabilir. 3-4 hafta devam eden öksürük göz ardı edilmemelidir. Özellikle sigara içiyorsanız ve geçmeyen öksürüğünüz varsa mutlaka doktora gidin.

İDRAR VEYA DIŞKIDA KAN: Eğer idrar veya dışkıda kan fark ederseniz 'hemoroit' diyerek geçmeyin. Gerekli görüldüğünde kolonoskopi ile teşhis konulabilir.

AĞIZDA DEĞİŞİKLİKLER: Özellikle sigara içiyorsanız ağzınızdaki değişiklikleri takip edin. Ağız içi veya dil üzerinde oluşan beyaz lekeler, ağız kanserinin belirtisi olabilir.

LENF NODLARINDA DEĞİŞİM: Koltuk altı ya da boyun bölgesindeki lenflerde meydana gelen şişlikleri dikkate alın. Lenf nodlarındaki değişiklikler herhangi bir enfeksiyon kaynaklı olabileceği gibi kanserin de habercisi olabilir.

ATEŞ: Açıklanamayan ateş; grip, enfeksiyon ya da kanserin habercisi olabilir. Özellikle kan kanserlerinin en önemli ve erken işaretlerinden biri de yüksek ateştir.

YORGUNLUK: Pek çok hastalığa ev sahipliği yapan yorgunluk, kanserin de belirsiz olan belirtilerinden biridir. Amerikan Kanser Derneği'ne göre yorgunluk; lösemi, kolon ya da mide kanserinin erken belirtisi olabilir.