Enginar-elma romatizma olma!

Eklem, kas ve sinir sistemini derinden etkileyen romatizma, hayatı kabusa çeviriyor. Doğru beslenme ise ilaç tedavisi kadar etkili oluyor. Özellikle elma, enginar ve hurma ağrılara meydan okuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Temmuz 2016 Güncelleme 31 Temmuz 2016, 00:15
Enginar-elma romatizma olma!

İÇİNDEKİLER

Romatizma denilince ilk olarak dizlerini ve ellerini ovuşturan insanlar akla gelmektedir. Ancak bu bilgi yanlış olmasa da eksiktir. Çünkü romatizma tek bir hastalıktan ibaret değildir. 200'den fazla çeşidi bulunan romatizmal hastalıklar vücutta eklemleri, kasları, kemikleri ve bunları birbirine bağlayan bağları etkileyen ve bu dokularda meydana gelen hasar sonucu eklemlerde şişliklere, kızarıklığa, hareket kısıtlanmasına ve hatta şekil bozukluklarına yol açabilen rahatsızlıklardır. Örneğin gut hastalığı, eklem iltihaplanması, kireçlenme, lupus ve kemik erimesi, romatizmal hastalıklar grubundadır. Uzun süre tedavi edilmeyen romatizma, oluştuğu eklemlerin hareket kabiliyetini kısıtlar. Günümüzde romatizma tedavisinde kullanılan yöntemler hastalığı tamamen ortadan kaldırmamakla birlikte hastalığın etkisini azaltarak belirtilerinin hafifletilmesine yaramaktadır. Doğal ürünlerle doğru beslenme ise eklem ağrılarını dindirerek tedaviye yardımcıdır. İşte romatizma hastaları için önerilen mucize besinler:

ENGİNAR: Vücuttaki zehri atma özelliği sayesinde başta romatizma olmak üzere gut hastalığı ve eklem yanmasına karşı birebirdir. İçeriğindeki folik asit ve potasyum sayesinde kemikleri de güçlendirir.

DOMATES: C vitamini deposudur. Kemiklere kuvvet verir.

FASULYE: Romatizma, siyasit ve böbrek hastalıklarına iyi gelir.

KEREVİZ: Romatizma hastalığı tedavisinde kullanılır. Vücuttaki iltihabı kurutucu bir etkisi vardır.

PANCAR: Önemli bir potasyum kaynağıdır. Kemiklere büyük faydası vardır.

HURMA: Türüne göre değişse de hurmaların birçoğu yüksek oranda demir içerir. Kemikler için faydalıdır. Romatizma hastalarının ağrıları hafifletir.

KAVUN: Orta boy bir kavunun yarısı, günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar. A vitamini ve betakaroten içerir. Bunlar antioksidan, yani vücudu temizleyici etkiye sahiptir. Dolayısıyla romatizmaya iyi gelir. Ayrıca böbrekleri rahatlatır. Yüksek miktarda su ve düşük miktarda kalori içerir Frenk üzümü: Yapraklarının kaynar su içinde demlenmeye bırakılması ile elde edilen sıvı romatizmal hastalıklara iyi gelir.

BİBER: Eklem yerlerine, ovuşturularak sürülürse kan dolaşımını hızlandırır.

TAHIL: İçerdiği doğal kimyasallar, romatizmanın yol açtığı eklem yanmaları ve romatizmal ağrıları hafifletir.

KEKİK YAĞI: Kekik yağı banyoda sürüldüğü zaman, romatizma ağrılarını büyük oranda azaltır.

KUŞKONMAZ: Folik asit, C ve E vitaminleri içerir. Yenilen besinlerin vücuttaki zehirli kalıntılarını atmayı sağlar. Bu özelliği ile romatizmal hastalıklara faydalıdır.

BALIK: Özellikle somon, ton gibi soğuk su balıkları bol miktarda omega yağ asidi içerir. İltihaplı hastalıklara iyi gelir. Haftada en az 3 öğün balık tüketerek romatizma ağrılarını azaltabilirsiniz.

KETEN TOHUMU: Balıkta olduğu gibi keten tohumu da yüksek oranda omega 3, omega 6 yağ asidi içerir. Romatizma hastalarına tavsiye edilir. Elma: Romatizma ve gut hastalıklarına karşı yararlıdır.

Kuşburnu: Ağrıları giderir. Basur tedavisinde iyi sonuç verir. Meyve olarak yenilebileceği gibi çayı da aynı etkiyi gösterir.