12 adımda kalbin tıkırında

Uzmanlar, kalp sağlığını korumanın yollarını 12 maddede anlattı. Özellikle sarımsak, soğan ve balık tüketiminin damarları açıp hastalığa karşı koruduğunu vurguladı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Temmuz 2016 Güncelleme 29 Temmuz 2016, 00:00
12 adımda kalbin tıkırında

İÇİNDEKİLER

Dünyada her yıl 17 milyon, ülkemizde ise 160 bin kişi, kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Yaşam tarzında yapılacak bazı değişiklikler, hastalık riskini en aza indiriyor. Uzmanlar, kalp hastalığından koruyarak hayat kurtaran 12 adımı şu şekilde özetliyor:

GÜNDE 6 GRAM TUZ YETERLİ: Kalp sağlığınız için günlük tuz tüketiminizi 6 gramla sınırlayın.

3 YILDA BİR TANSİYON ÖLÇÜMÜ: Hipertansiyon, başta felç olmak üzere kalp krizi, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sonuçlar yaratabiliyor. Kan basıncınızı, 20 yaşından sonra her 3 yılda bir kez ölçtürün. Eğer hipertansiyon öncesi dönemde olduğunuz tespit edilirse, bu durumda daha sık ölçüm yaptırın.

8 TANE FINDIK YA DA BADEM: Günde 8 tane fındık ya da badem yiyen kişilerde kalp ve damar hastalıklarına daha az rastlanıyor. Çünkü bu besinler kolesterolü düşürüyor.

30 DAKİKA SPOR: Kalp sağlığınız için haftanın en az beş günü yarım saat egzersiz yapın.

2 GÜNDE BİR YEŞİL SEBZE: Yeşil yapraklı sebzeler, Omega-3 yağ asitlerinden zengin besinler arasında yer alıyor. Bu özellikleri sayesinde de LDL (kötü huylu kolesterol) yapımını azaltarak, kalbin düşmanı olan trigliserid düzeyini düşürüyor. Ispanak ya da semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri haftada en az iki kez sofranızda mutlaka bulundurun.

GÜNDE EN AZ 1 DOMATES: Likopen içeriği yüksek olan domates, aynı zamanda yüksek oranda antioksidan içeriyor. Bu özelliği sayesinde kalbin büyümesini ve dıştan yağlanmasını önlerken, kolesterolün düşürülmesinde ve dengelenmesinde de etkili oluyor. Domatesi, her sabah söğüş olarak tüketin.

HAFTADA 1 KERE YOĞUN POSA ALIN: Nohut, mercimek, bakla ve soya fasulyesi gibi besinler yoğun posa içerir ve bu besinler kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Bu yüzden haftada en az bir kez kurubaklagil yemeği ya da mercimek çorbası, ezogelin çorbası ya da soğuk çorba gibi baklagil içeren sulu gıdalar tüketin.

1 DİŞ SARIMSAK, 1 SOĞAN: Sarımsak ve soğan, 'kuvarsetin' ve 'alicin' gibi bileşenler içerir. Bunlar damarların tıkamasını engeller. Ayrıca kan sulandırıcı etkiye de sahipler.

1 KAŞIK KETEN TOHUMU: Keten tohumu, içerdiği Omega-3 yağ asidi sayesinde, koroner kalp hastalıklarını önleyici etki gösteriyor. Her gün bir yemek kaşığı keten tohumunu, çorba veya yoğurda ekleyebilirsiniz.

HAFTADA 2 KEZ BALIK: Omega-3 yağ asidi içeriği yüksek olan balık, kan hücrelerinin birbirine yapışmasını ve pıhtılaşmayı önlüyor. Haftada en az iki kez orta büyüklükte balık tüketmeye çalışın.

150 MİLİGRAM ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ: Üzüm çekirdeği, en güçlü doğal antioksidan olarak nitelendirilen 'proanthocyanidin' içeriyor. Kalp krizi riskini azaltıyor. Kilonuza göre günde 150-300 mg üzüm çekirdeği tüketebilirsiniz.

1 YA DA 2 TANE YUMURTA: Kolesterol değerini yükselten etkiye sahip olduğu için haftada ikiden fazla yumurta yemeyin. Ayrıca tam yağlı sütten hazırlanmış süt ürünleri yerine, az yağlı veya yağsız sütten yapılanları tercih edin.

KALBİNİZ İÇİN BUNLARI YEMEYİN
* Kuyruk yağı, iç yağı, tereyağ ve katı yağlar
* Kaymak, krema, yoğunlaştırılmış süt tozu
* Karides, havyar, kalamar gibi deniz ürünleri, ördek, kaz eti.
* Aşırı yağlı börek, kek, yaş pasta, çörek, kurabiye gibi besinler
* Hazır gıdalar (çorbalar, et suları vb.)
* Kızartılmış ve kavrulmuş besinler (et, hamur işi, sebze)
* Sakatatlar; karaciğer, böbrek, dil, dalak, beyin ve et ürünleri; sucuk, pastırma, salam, sosis