Her gün bir elma kansızlığa elveda

Halk dilinde kansızlık olarak bilinen anemi, hastalıklara davetiye çıkarır Nar, muz, balık ve elma gibi besinler, kan yapıcı özelliğiyle ilaçlarla yarışır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Temmuz 2016 Güncelleme 27 Temmuz 2016, 07:45
Her gün bir elma kansızlığa elveda

İÇİNDEKİLER

TIP dilinde "anemi" olarak tanımlanan kansızlık, kandaki kırmızı hücrelerin azalmasından kaynaklanır. Tedavi edilmezse tansiyon ve kanser gibi çok sayıda hastalığa davetiye çıkarır. Yetersiz beslenme sonucu oluşan demir eksikliği, aneminin en önemli nedenleri arasındadır. Kansızlığın en iyi ilacı ise B12 vitamini, folik asit ve demir olarak sıralanır. Kan yapan besinler, tedaviyi kolaylaştırır ve kansızlık riskini azaltır. İşte ilaç etkisi yapan mucize gıdalar:

Elma: Yüksek demir içeriği ile anemi tedavisinde çok etkilidir. Kansızlıktan şikayetçiyseniz günde 1 elma yiyin.
Pancar: Aneminin en büyük nedeni demir eksikliğidir, pancar yüksek miktarda demir içerir.
Nar: Kalsiyum ve magnezyum deposu nar, vücudun demir emilimi için gerekli olan C vitamini içerir. Bu daha fazla kırmızı kan hücrelerinin yapımı demektir.
Muz: Demir miktarı yüksek olan muz, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda etkili olan hemoglobin ve diğer enzimlerin artmasını sağlar.
Yulaf: 100 gram kahvaltılık yulaf, günlük demir ihtiyacının yüzde 24'ünü karşılar.
Soya fasulyesi: Demir deposu olan soya fasulyesi, kansızlık sorununu ortadan kaldırır. 100 gram haşlanmış soya fasulyesi günlük demir ihtiyacının yüzde 9'una denk gelir.
Mercimek: Protein, fosfor, manganez ve besin lifi bakımından zengin olan mercimek, kan yapar. Vücut direncini güçlendirir.
Barbunya: 100 gram haşlanmış barbunya günlük demir ihtiyacının yüzde 12'sini karşılar. Haftada 2 kere tüketilmeli.
Üzüm ve dut: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından zengindir. Kansızlık çekenlere önerilir.
Karaciğer: B12 vitamini açısından çok zengindir. Karaciğer, adeta kan yapıcı ilaç görevi görür.
Keçiboynuzu: Kansızlığa birebir olan keçiboynuzu pekmezi, demir açısından oldukça zengin bir besindir. Kan yapıcı bir özelliğe sahiptir.
Balık: Hamsi, midye ve istiridye gibi deniz ürünleri demir deposudur. Yumurta: Kansızlığa çare olur. Demir deposudur.
Ispanak: Demir deposudur. Kansızlık çekenlerin haftada 3 kez ıspanak yemesi tavsiye edilir. Günlük demir ihtiyacının yüzde 20'sini karşıyan ıspanak, C vitamini, A vitamini, E vitamini, K vitamini, tiamin, riboflavin, B6 vitamini, folat, kalsiyum, fosfor ve potasyum açısından da zengindir.

Kansızlığı önlemek için neler yapmalı?
Yüksek demir, C vitamini ve B12 içeren gıdalarla beslenin.
Kan dolaşımını artırmak için günde 2 kez soğuk su ile banyo yapın.
D vitamini için her sabah günde 10 dakika güneşlenin.
Diyet listenizde mercimek ve tahıl grupları olsun.
Sebze ve meyve tüketin.
Çay ve kahveden uzak durun.

En sık görülen belirtiler
Güçsüz ve yorgun hissetme
Konsantrasyon eksikliği
Vücut sıcaklığının düşük olması
Bağışıklık sisteminin zayıflaması
Dilin şişmesi
Kalp çarpıntısı