Balık-badem-ceviz şekeri yeneriz

Diyabet hastaları için doğru beslenme hayati önem taşıyor. Yoğurt, balık, badem ve ceviz gibi gıdalar, kan şekerini dengeleyerek hastaların imdadına yetişiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Temmuz 2016 Güncelleme 26 Temmuz 2016, 01:17
Balık-badem-ceviz şekeri yeneriz

İÇİNDEKİLER

Şeker hastalığı (diyabet), pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği sonucu kandaki şeker miktarının yükselmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Sağlıklı bireylerde kana geçen şeker, pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelere taşınır. Diyabetli bireylerde ise insülin eksik veya etkisiz olduğu için şeker hücre içine giremez ve kandaki miktarı yükselir. Bu da bütün hücrelere zarar verir. Çünkü fazla şeker vücutta zehir gibidir. Hastaların tedavisinde doğru beslenme ilaç kadar etkilidir:

Balık: Kaliteli protein kaynağı olan balık, aynı zamanda omega-3 yağ asidi içerir. Kan şekerini dengeleyerek, hastalığa karşı kalkan görevi üstlenir.

Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, marul ve lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, diyabetli hastaların vazgeçilmezleri arasındadır.

Yoğurt: Günde 1 kase yoğurt, kan şekerini dengeler. Yulaf: İçerdiği 'beta glukan' isimli posa sayesinde kan şekerini düzenler. Uzun süre tok tutarak tatlı krizini önler.

Badem ve ceviz: Yağlı tohumların kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Ancak miktar önemlidir. Diyabet hastalarının 8 tane badem ya da 2-3 tane ceviz tüketmesi önerilir.

Kurubaklagiller: Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi kurubaklagiller, kan şekerinin kontrolünü sağlar. Demir, çinko, magnezyum ve folik asitten zengin olması sayesinde kurubaklagiller diyabetli bireylerin beslenmesinde yer almalıdır.

Zerdeçal: Antioksidan özelliğine sahip zerdeçal, diyabetli hastalarda adeta ilaç etkisi yapar. Şeker komasını önler.

Acı Kabak: İnsülin seviyesini sağlıklı düzeyde tutar. Pankreasın insülin salgılamasına yardımcı olur ve insülin direncini kırar.

Keten tohumu: Yüksek miktarda besin lifi ve sağlıklı yağ asidi içeren keten tohumu, şekeri düşürmek için kullanılır.

Tarçın: Kolesterolü düşürmede etkili bir baharat olan tarçın, aynı zamanda kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

Patates: Düşük glisemik indeks değerine sahip tatlı patates, kan şekerini sabit tutan besinler arasında yer alır. Tatlı patates, kan şekerini yavaş yavaş yükseltir ve uzun bir süre aynı seviyede kalmasını sağlayarak açlık hissi yaşanmasını engeller.

Limon ve elma sirkesi: Asitli limon ve elma sirkesi, yüksek karbonhidratlı yemeklerle birlikte tüketildiğinde kan şekerinin aşırı yükselmesine engel olacaktır.

Çemen: Yüksek oranda lif içeren çemen, karbonhidrat ve şeker emilimini yavaşlatır.

Siyah erik: Kan şekerini dengede tutar. Bamya: Kan şekeri düzeyini kontrol ederek diyabet riskini azaltır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Çok fazla su içme isteği ve ağızda kuruluk
İştahın açılması ve fazla yemek tüketmek
Çok sık idrara çıkmak ve geceleri bunun için sık sık uyanmak
Ciltte kuruma
Sürekli halsizlik, yorgunluk ve çabuk yorulmak
Yaraların geç iyileşmesi
Bulanık görme
Kaşıntı

RİSK FAKTÖRLERİ
Ailesinde şeker hastası olanlar, yani genetik yatkınlık
Aşırı kilo (Beden kitle endeksi 25'in üzerinde olanlar risk altındadır)
Çabuk acıkma ve aşırı yemek yeme
Yüksek tansiyon
Kandaki yağ miktarının fazla olması
Hareketsiz yaşam tarzı
İleri yaş