Üzüm ve patlıcan alzheimer’ı unutcan

İlerleyen yaşlarda belirgin olarak ortaya çıkan Alzheimer beraberinde birçok sorunu da getiriyor. Uzmanlar, patlıcan ve üzümün bu rahatsızlığa karşı etkili olduğunu belirtiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Temmuz 2016 Güncelleme 21 Temmuz 2016, 00:51
Üzüm ve patlıcan alzheimer’ı unutcan

İÇİNDEKİLER

Yaz mevsimi sofralara birbirinden güzel sebze ve meyveleri de sunuyor. Bunların her birinin sağlık için de önemli bir yeri bulunuyor. Bu mevsimde en çok tüketilen meyvelerden olan üzüm ve sebzelerden patlıcan modern çağın hastalığı olan Alzheimer başta olmak üzere birçok rahatsızlığa karşı etkin rol üstleniyor. Serbest radikallerin çoğalmasını engelliyor. Kanser ve kalp-damar hastalıklarına karşı ilaç görevi görüyor. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmalar ışığında üzüm ve patlıcanın faydaları şu şekilde sıralanıyor:

BEYİN İLE KALP SAĞLIĞINI KORUR
Beyin sağlığını korur: Patlıcan beyinde meydana gelen hasarlı hücrelerin onarımına ve hücrelerin korunmasına yardımcı oluyor. Bunun bir sonucu olarak hafızanın fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine katkı sağlıyor.

Kalp: Kolesterol düzeyini büyük ölçüde dengeliyor. İçerdiği potasyum sayesinde kan basıncını sağlıklı seviyede tutuyor. Bu özelliği ayrıca patlıcana kalp sağlığını koruma noktasında yardımcı oluyor.

Demir üretimi : Vücutta demir seviyesinin düşük olması bir çok hastalığa ve sağlık problemine neden olabiliyor. Bunun yanında vücutta demir miktarının çok fazla olması da sağlık sorunlarına neden oluyor. İşte bu yüzden patlıcanın içerdiği nasunin vücutta fazla demirin emilimini sağlıyor. Serbest radikallerin hareket kabiliyetini kısıtlıyor.

Sindirim sistemine yar dımcı olur: Bol miktarda lif içeren patlıcan kolon kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Kabızlık sorunlarını ortadan kaldırıyor. Ayrıca mideyi güçlendirir.

Antioksidan ve anti-bakteriyel : Patlıcanın diğer önemli bir özelliği de anti bakteriyel ve antioksidan özelliğidir. Bu sayede bünyede birçok hastalılara neden olan serbest radikaller ve virüslere karşı savunma sistemini kuvvetlendiriyor. Bol miktarda C vitamini içermesi bu özelliğini güçlendiriyor.


MEME KANSERİNİ VE MİGRENİ ÖNLÜYOR
Alzheimer: Üzüm, bu hastalıktan muzdarip olanlar amiloid-beta peptit seviyelerinin azaltılmasında yardımcı olur. Aynı zamanda beyin sağlığının korunmasında ve görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine katkıda bulunuyor.

Migren: Halk arasında yaygın olarak görülen bu rahatsızlık yaşam standartlarını kısıtlıyor. Üzüm yardımıyla migrenin iyileştirilebileceğini belirten uzmanlar, üzüm suyunu migren tedavisinde etkili olduğunu söylüyor.

Meme kanseri : Yapılan çalışmalarda, üzümün meme kanserine iyi geldiği belirtiliyor. Günlük olarak içilen üzüm suyunun meme kanseri tümörlerini engellediği saptanmıştır.

Böbrek: Böbrekler üzerindeki baskının azaltılması gerekli olan ürik asiti bol miktarda içeren üzüm böbrek sağlığını koruyor.

Mikropları öldürür: Kırmızı üzümün anti-bakteriyel ve antiviral özellikleri bulunuyor. Bu, enfeksiyonlara karşı kalkan oluyor. Özellikle çocuk felci virüsüne karşı etkilidir. Virüs ve mikropların neden olduğu hastalıkları da önlüyor.

Astım: Üzüm akciğerlerdeki nem düzeyini artırıyor. Astım ataklarının şiddetini düşürüyor.

GÖZLERİ KORUR
Üzüm, en belirgin olarak göz ve görme sağlığını koruyor. Lutein ve zeaksantin bakımından zengin olan bu meyve, yaşlanmaya bağlı göz hastalıklarını azaltıyor.

Kolesterol: İçeriğindeki etkin minareller sayesinde kolesterolü sağlıklı bir seviyede tutuyor.