Kanserin dermanı şeftali ve kayısı

Kadınlarda 45, erkeklerde 50 yaş üstü gruplarda daha çok görülen kanser hayatı alt üst ediyor. Şeftali ve kayısı B17 ve A vitaminleri ile bu hastalığı engelliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Temmuz 2016 Güncelleme 20 Temmuz 2016, 00:00
Kanserin dermanı şeftali ve kayısı

İÇİNDEKİLER

Hızla yayılmaya devam eden kanser 7'den 70'e herkesi etkiliyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu dünya genelinde yapılan bilimsel çalışmalarda kansere yakalanma riski, kadınlarda 45'in üstü erkeklerde ise 50 ve yaş üstü olarak gösteriliyor. Bilim insanları şeftali ve kayısının bu rahatsızlığı engellediğini söylüyor. Şeftalinin bol miktarda C vitamininin yanı sıra A ve B vitamini ihtiva ettiğini söyleyen araştırmacılar, ayrıca magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir ve sodyum açısından da zengin olduğunu belirtiyor. Kayısının ise A, B, C ve P vitaminleri içerdiğini, bunların da kanserin gelişimi önlediğini ve tedavi sırasında hastalığı yenmekte etkili olduğunu ifade ediyor.

Şeftalinin faydaları: Şeftali bioflavonoid ve özellikle de karotenoid açısından zengindir. Hücrelerin hasar görmesini engeller. Böylece kanserin önler. Antioksidanlar açısından iyi bir besin kaynağıdır. serbest radikallere karşı bünyeyi korur. İçerdiği C vitamini dokuların sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Dokularda meydana gelen travma sonrası süreçte dokuların hızla iyileşmesine yardımcı olur. İçerdiği askorbik asit bağışıklığı güçlendirir ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Kıkırdak ve kemikleri onarır. Potasyum kan basıncını dengelemek için önemli bir maddedir. Fakat yüksek potasyum böbrek hastaları ve yaşlı insanlar için zararlı olabilir. Bu yüzden tüketimine dikkat edilmelidir.

Kayısının yararları: Besleyici bir meyve olan kayısının iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. Demir bakımından zengindir ve kansızlığın tedavisinde kullanılır. Vücuttaki ve kandaki toksinlerin atılımını sağlar. Akciğer ve cilt kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türüne karşı koruyucudur. İçerdiği zengin demir sayesinde anemi hastalığının ve aneminin neden olduğu diğer hastalıkların tedavisinde destekleyici rol oynamaktadır. Kanda biriken zararlı maddelerin atılımını sağlayarak kanın temizlenmesine yardımcı olur. Kayısı astım, tüberküloz ve bronşit semptomlarının hafifletilmesinde yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Kayısıyı cilt sağlığı için faydalı kılan B, A ve C vitaminleridir ve likopen açısından mükemmel bir kaynaktır. A, C ve E gibi vitaminler, fosfor, silisyum, kalsiyum, demir ve potasyum gibi mineraller özellikle gebelik döneminde anne sağlığı için çok fayda sağlar.

ORGANLARIN YAPISINI KORUR
Kayısı, hücrelerin zarar veren serbest radikallere karşı etkilidir. Organları koruyan antioksidanlar bakımından zengindir. Serbest radikaller nedeniyle oluşan kirliliği giderir. Bu durum da kanser hücrelerinin oluşumuna yol açar. Kayısı kanserle mücadele için gerekli olan A ve C vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca kayısı çekirdeği kanserle mücadelede çok etkili bir bileşen olan B17 içermektedir.