Cep telefonu tutkusu vuruyor eli-kolu

Elimizden düşürmediğimiz cep telefonları bıçak altına yatırıyor! Bileklerinde dayanılmaz ağrı, kol ve omzunda his kaybı yaşayanları uzmanlar, ‘Hemen doktora gitmelisiniz’ diye uyarıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Temmuz 2016 Güncelleme 15 Temmuz 2016, 00:27
Cep telefonu tutkusu vuruyor eli-kolu

İÇİNDEKİLER

Genç-yaşlı hemen herkes cep telefonu tutkunu haline geldi. Sosyal hayatı olumsuz etkileyen bu tutku, sağlığı da tehdit eder oldu. Öyle ki, uzun süre cep telefonuyla mesaj yazanlarda 'Karpal Tünel Sendromu' denilen hastalık ortaya çıktı. Emsey Hospital'dan Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Salih Aydın, "Bilek ağrılarınız dayanılmaz hale geldiyse, kolunuzdaki uyuşma ve his kaybı arttıysa Karpal Tünel Sendromu rahatsızlığınızı tedavi ettirmenin zamanı geldi demektir" diye konuştu. Dr. Salih Aydın, muhasebecileri, orta yaşı geçmiş ev hanımlarını, dikiş, örgü gibi işlerle uğraşanları, uzun süre cep telefonu ile meşgul olanları vuran hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi...

KARPAL TÜNEL NEDİR?
El parmaklarının hareket ve hissinin sağlanmasında önemli rolü bulunan ve median sinir olarak isimlendirilen yapının el bileği hizasında sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Sinir sıkışmaları içinde en sık görülen rahatsızlıktır.

UZUN UZUN MESAJ YAZMAK TETİKLİYOR...
Özellikle akıllı telefonların ve tabletlerin yoğun kullanımında, bilgisayar kullanımında parmak, bilek ve dirsek ağrıları daha çok görülüyor. Uzun mesaj yazmayı alışkanlık haline getirenlerde sinir sıkışmalarının artmasıyla birlikte Karpal Tünel Sendromu, erken yaşlarda da etkisini gösteriyor.

NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?
Klinik tanı elektromiyografik inceleme ile doğrulanır. Tedavi, erken evrelerde gece atelleri ve ilaçlarla sağlanır. Şiddetli ağrı ve hareket güçlüğü durumunda cerrahi işlem yapılır. Cerrahide de önereceğimiz altın yöntem "Tam Endoskopik Dekompresyon"dur. Lokal anestezi altında 20 dakikada hasta ağrılarına veda eder.

İĞNE TUTAMAZ HALE GELİYOR
El bileğinde ortaya çıkıp hızla kolu ve omzu tutan ağrılı hastalık can yakıyor. Dr. Salih Aydın, hastalığın evrelerini şöyle anlatıyor: "Hasta ağrıdan kurtulmak için elini sallar. Ağrı eldedir, zaman içerisinde kol ve omuza yayılır. Şikayetler yazın azalıp, kışın artar. Ağrının şiddetlenmesi, kas zayıflaması ile doktora gidilir. Kişi bunu 'İğne tutamıyorum' diye tanımlar..."

KIRMIZI MEYVE YİYİN
Kadınlarda daha sık görülen Karpal Tünel Sendromu'nda doğru beslenme önem taşıyor. B6 vitaminin zengin besinler hastalıkta etkili oluyor. B vitamininden ve demirden zengin yiyecekler arasında tam buğday ekmeği, koyu yeşil yapraklı sebzeler yer alıyor. Antioksidan içeriği yüksek çilek, vişne, kiraz ve böğürtlen gibi kırmızı meyveleri tüketmek gerekiyor. Rafine edilmiş hazır yiyecekler ve kızartılmış ürünlerden uzak durmak, kahve tüketimini sınırlandırmak, saf zeytinyağı kullanmak önem taşıyor.