Romatizma ağrısını KÖKünden kurutun

Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan romatizma ağrısı can yakıyor. Doğal tedavilerin önemine dikkat çeken uzmanlar, ‘Zeravent adlı bitkinin kökü ağrı kesici gibi etki gösterir’ diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Temmuz 2016 Güncelleme 01 Temmuz 2016, 00:00
Romatizma ağrısını KÖKünden kurutun

İÇİNDEKİLER

Vücudun hareketini sağlayan kas ve iskelet sistemimizde şişlik, ağrı, hareket sınırlamasına yol açan romatizma en sık görülen hastalıkların başında geliyor. Romatizmanın nedenlerinin henüz bilinemediğini söyleyen uzmanlar, "Romatizma tek bir hastalık değildir. 200'den fazla çeşidi vardır. Mikropların neden olduğu romatizmalar, gut hastalığı ve akut eklem romatizmasının nedenleri bilinmektedir. Hastada genelde ağrı, şişlik, hareket sınırlanması, sakatlık, şekil bozukluğu gibi pek çok belirtisi vardır. Sonuç olarak hareket kısıtlığı, eklem yapısının bozulması (kireçlenme) ortaya çıkar. Bu durum sıklıkla diz ve kalçada oluşur" diyor. İlaçla tedavinin yanı sıra romatizmaya iyi gelen yiyeceklerin de şişlik ve ağrı azalabileceğini belirten uzmanlar, 'loğusa ve kabakulak otu' olarak da bilinen zeravent bitkisine dikkat çekiyor. Bu bitkinin kökünün kramplara, çıbanlara etki gösterdiğini, romatizmaya da iyi geldiğini belirten uzmanlar, şu önerilerde bulunuyor...

ZERDEÇAL VE KİRAZ DA FAYDALI
Eklem ağrılarınız varsa ya da romatizma hastasıysanız tam tahıllı gıdalar tüketmeye özen gösterin. Kepekli ekmek, yulaf ezmesi, kahverengi pirinç tercih edin. Bu besinler iltihaplanmayı azaltarak eklemleri sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir.

Bazı balık türleri Omega-3 yağ asitleri adı verilen yağlar bakımından zengindir. Bu yağlar sabah tutukluğu ve eklem hassasiyetini hafifletir.

Lahana ailesi içindeki brokoli, güçlü sülfür içeren bir antioksidandır. Eklem iltihabını azaltır ve ağrının şiddetini düşürür.

Zerdeçalın eklemleri iltihaptan koruduğu yapılan çalışmalarla belirlnmiştir.

Kiraz antioksidan bakımından zengin olması yönü ile inflamasyonu azaltır.

ZERAVENT DEMLEYİN
Kas romatizması için zeravent kökü 1 bardak kaynar suya 2-4 gr konur. 10 dk bekletilir. Balla tatlandırılarak günde 2-3 bardak içilir.

ÇAYDA ŞİFA
Kiraz sapı: 20 tane kurutulmuş kiraz sapını bir bardak suda kaynatın ve limon sıkarak günde bir bardak için. Ağrılara ve şişliğe iyi gelecektir.
Karahindiba: 1 bardak kaynar suya 10 gr hindibağını kıyarak koyunuz.10 dakika bekletin ve günde 1-2 bardak içiniz.
Karabaş: Bu bitkiyi bir bardak suda 3-4 bardak kaynatın. Eklem ağrılarına iyi gelir. Adet getirici, idrar arttırıcı, müshil ve romatizma ağrılarını azaltıcı etkilerinden ötürü tedavi alanında kullanılmaktadır.