Karpuz ile kiraz serinleyin biraz

Bunaltıcı ve sıcak havalar etkisini artırdı. Uzmanlar rüzgarın dahi sıcak estiği bu günlerde serinlemek için salata, maydanoz, dereotu, marul, karpuz, kiraz ve bol su tüketimini önerdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Haziran 2016 Güncelleme 28 Haziran 2016, 00:00
Karpuz ile kiraz serinleyin biraz

İÇİNDEKİLER

Termometreler 40 dereceyi gördü. Hissedilen sıcaklık ise 50 dereceyi aştı. Afrika sıcaklarının peşine çöl sıcakları geldi. Zaman zaman esen rüzgar dahi çare etmedi. Bunaltıcı havalar tam anlamıyla nefessiz bıraktı. Yağan yağmurlar bile serinlik vermedi. Hastaneler sıcak çarpması şikayeti ile başvuranlarla dolup taştı. Herkes serinlemek için çeşitli yollara başvurdu. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, yaz aylarında sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

SIVI ALIMINI ARTIRIN
Sıcaklıklarla birlikte vücuttan su atımı da artacağı için günlük su tüketimini en az 2 litre civarında tutmanın sağlık açısından çok önemli olduğunu belirten Baysal, "Su tüketiminin küçük yudumlarla ve sık olmasına özen gösterin. Sıvı alımını artırmak için karpuz, kiraz gibi su içeriği yüksek meyveler ile marul gibi yeşil sebzeleri tercih edin" diye konuştu.

TUZDAN KAÇIN
Ayrıca şu önerilerde bulundu: Serinlemek için gazlı içecekler yerine meyve suyu, düşük sodyum içeren soda veya taze sıkılmış meyve suları içilebilir. Aşırı kahve, çay tüketimi diüretik etki yapar. Bu vücudun su dengesini bozabilir. Ama aşırıya kaçmadan soğuk kahve gibi içecekler tercih edilebilir. Bu kahvelerin fazla kafein ve krema içermemesine dikkat edilmelidir. Tuz eklenmeden tüketmeye özen gösterin. İçine nane, salatalık gibi sebzeler ekleyerek posa içeriğini artırabilirsiniz.

ÖDEMDEN KURTULUN
Giderek artan sıcaklıklarla birlikte kan dolaşımını rahatlatan besinler tüketilmesi gerektiğine değinen Baysal, "Ödem oluşumunu engellemek için maydanoz, kiraz sapı, semizotu, ananas, zencefil, bamya, kabak gibi besinleri tüketin. Zeytin yaprağı çayını demleyip soğutarak tüketin" ifadelerini kullandı.

HAMUR İŞİ YERİNE DONDURMA YİYİN
Kızartma ve kavurma gibi yağlı besinler yerine daha çok ızgaranın tercih edilmesi gerektiğini belirten diyetisyen, tatlı konusunda ise "Hamur içi tatlılar yerine dondurma veya sütlü tatlı tüketmek daha doğru bir tercih olacaktır" diyerek öneride bulundu.

YEŞİL SEBZE SEÇİN
Düzenli meyve tüketiminin vücut direncini arttırdığını kaydeden Fatma Baysal, "İçerdiği antioksidan bileşenler ve vitaminler sayesinde güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı vücudu korur. Meyve tüketiminde früktoz içeriği göz ardı edilmemelidir ve aşırı tüketilmemelidir. Özellikle yeşil renkli sebzeler folik asit potasyum ve özellikle C vitamininden zengin olduğu için bol bol tercih edilmelidir. Her öğünde maydanoz, dereotu gibi bol yeşillik içerikli salata tüketmeye özen gösterin" dedi.

FERAHLATAN DİĞER BESİNLER:
Nane
Üzüm
Kayısı
Domates
Biber
Çilek
Şeftali
Soğan
Erik
Brokoli
Brüksel lahanası