10 adımda Parkinson

Daha çok erkekleri seven Parkinson, 50 yaş civarında ortaya çıkıyor. Hareket koordinasyonu sağlayan beyin hücrelerinin yıkımıyla oluşan hastalık 10 erken belirti veriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Haziran 2016 Güncelleme 25 Haziran 2016, 01:00
10 adımda Parkinson

İÇİNDEKİLER

Yaşlılık hastalıkları arasında başı çeken Parkinson, önceden 'geliyorum' diyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden Doç. Dr. Barış Topçular, kesin tedavisi olmayan hastalığın oluşumunu şöyle anlatıyor: "Parkinson, kronik bir nörolojik hastalıktır. Beyinde hareketlerin koordinasyonundan sorumlu hücrelerin yıkımına bağlı gelişir. Yıkıma uğrayan hücreler beyinde dopamin denilen maddenin sentezinden sorumludur. Dopaminin, başta hareketlerin kontrolü olmak üzere beyinde birçok görevi vardır. Beyinde dopamin azaldıkça hastanın hareketlerini kontrol etmesi güçleşir. Dopamin haricinde azalan diğer kimyasallar nedeni ile hastalarda depresyon sık görülür."


1 -KOKU KAYBI
Hastalıkla birlikte koku alma duyusunda azalma yaşanır. Kişi keskin kokuları bile almakta zorlanır.

2- SES KISILMASI
Monoton konuşma, ağızdan salya sızması, yutkunma güçlüğü, ses kısıklığı ortaya çıkar.

3- SURATTA MİMİK KAYBI
Parkinson'lu hastalar donuk bir yüz ifadesine bürünür. Mimikleri adeta yok olmuştur.

4- BAŞ DÖNMESİ
Nörolojik hastalıklar sınıfında yer alan Parkinson, hastada denge kaybının yanı sıra baş dönmesi de yapar.

5- GÖZ PROBLEMİ
Hastalık yavaş ilerler ve kişinin yaşam kalitesini düşürür. Gözlerde görme sorunları yaşanır.

6- OMUZLARIN DÜŞMESİ
Depresif yakınmalarla birlikte, kol ve bacaklarda katılık ortaya çıkar. Omuzlar düşer, unutkanlık ve yorgunluk şikayetleri artar.

7- ELLERDE TİTREME
Hastaların yüzde 80'inde titreme görülür. Ellerin dışında kollar, ayaklar, çene ve dudakta da titreme olabilir.

8- KABIZLIK
Kişinin sindirim sistemi bozulur. Kabızlık yaşanır. Bu yüzden beslenme düzenine çok dikkat edilmelidir.

9- UYKU SORUNU
Hastada 2 türlü uyku bozukluğu ortaya çıkar. Birincisi rüyada sıklıkla ağır kabus görme, ikincisi uykuya dalamamadır.

10- YÜRÜRKEN ZORLANMA
Bradikinezi' yani hareketlerin yavaşlaması denilen durum ortaya çıkar. Denge ve koordinasyon bozulur. Hasta tek başına yürüyemez duruma gelir.

Ülkemizde 100 binin üzerinde Parkinson hastası vardır. Parkinson hastalığının sıklığı ilerleyen yaşlarda artmaktadır. Ancak 50'li yaşlardan önce de görülebilir. Hastalık genetik değildir. Ailesinde Parkinson olanlarda risk bir miktar yüksektir.

ÖNCE İLAÇ TEDAVİSİ SONRA BEYİN PİLİ
Parkinson'da ilaç ve cerrahi tedavilerle hastanın hayatı kolaylaştırılmaya çalışılıyor. İlaçların etki etmediği durumlarda beyin pili denilen cerrahi yöntem uygulanıyor. Göğüs kafesinin üzerine yerleştirilen pil, beyindeki hedeflerin aktivitesini uyarıyor. Pillerin ömrü 5-10 yıl arası değişiyor. Pilin ömrü sona erdiğinde değiştirilebiliyor. İlaç ya da ameliyatın uygun görülmediği hastalarda ise cilt altı enjeksiyon şeklinde ya da PEG sistemleri ile uygulanan tedaviler de bulunuyor.

KIRMIZI ETİ BIRAK TİTREMELERİ AZALT
Düzenli ilaç kullanımı ve egzersizin yanı sıra beslenme de Parkinson'da önemli rol oynuyor. Doç. Dr. Barış Topçular, şu önerilerde bulunuyor: "Kırmızı et, normal yağlar hastalığı güçlendiriyor. Beyaz et, zeytinyağı ve sebze ağırlıklı olan Akdeniz tipi diyet hastalığın hem riskini hem de seyrini yavaşlatıyor. Bu diyet hastaları rahatlatıyor."