Zencefil tarçın fazla kiloları atın

Oruç tutarken aynı zamanda kilo vermek de mümkün. ‘İftar sonrası atıştırmalıklardan uzak durun’ diyen uzmanlar, zencefil, tarçın ve karanfil karışımlı şekersiz komposto ile çayların metabolizmayı hızlandırdığını söyledi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Haziran 2016 Güncelleme 25 Haziran 2016, 01:44
Zencefil tarçın fazla kiloları atın

İÇİNDEKİLER

Ramazan'da hem açlık ve susuzluk hissinin vücutta yaratacağı etkileri en aza indirmek, hem de kilo vermek için doğru beslenmek gerekiyor. Uzmanlar, "Doğru beslenme ve egzersizi Ramazan ayında birleştirirseniz hem oruç tutar, hem sağlıklı olur hem de kilo verebilirsiniz" diyor. Uzmanlar kilo kabusu yaşamak istemeyenlere şu önerilerde bulunuyor...

Orucunuzu mutlaka bir bardak su ve yanında birkaç atıştırma ile açıp, ana yemek için 5-10 dakika bekleyin.
Sofranızı tok tutucu, az kolesterol içerikli, glisemik indeksi düşük, lif zengini, az yağlı gıdalarla zenginleştirin.

SAHURDA AYRAN...
Kepekli, yulaflı tahıl ve lifli gıdaları tercih edin.
İftardan sahura aralıklarla su tüketin. Unutmayın çay ve kahve suyun yerini tutmadığı gibi vücudunuza su kaybettirir.
Az miktarda doğal meyve suyu iftar ya da sonrasında içebilirsiniz, sahurda ise ayran, soda, komposto ve hoşaf tercih edin.
Meyve ve sebze ağırlıklı beslenin.
Atıştırmaları azaltın. Yemek üstüne meyve, kuruyemiş ve tatlı tüketmeyin.
Midede boşalmayı geciktirmeyen, asit salınımını ve reflüyü artırmayan, sindirimi ve emilimi kolay bir diyeti tercih edin.

KÜÇÜK TABAK KULLANIN
Büyük tabak kullanmayın, orta boy tabaklarda servis yapın.
Yağlı, kaşarlı, pastırmalı ve kıymalı börekler yerine sebzeli börekler tüketin.
Yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin. İftarda tam tokluk hissi olmadan sofradan kalkın.
İftardan birkaç saat sonra egzersiz yapın.
Hamurlu, kızartmalı ve ağır şerbetli tatlılardan uzak durun. Bunların yerine sütlü ya da yoğurtlu tatlılar tercih edin.

BESİNLERİ KARIŞTIRMAYIN
Komposto ve hoşafı sofranızdan eksik etmeyin. Zencefil, tarçın ve karanfil katılmış mevsim meyvelerinden ya da sağlık durumunuzu göz önünde bulundurarak kuru meyvelerden hoşaf ve komposto için.
Aynı tabakta çok fazla besini karıştırmayın ve ölçünüz yiyebildiğinizin biraz daha azı olsun.
Ramazan ziyaretlerinde ziyafet sofrasında yağlı ve kızartmalı yemekler varsa az miktarda birini seçin.
Yağlı bir yemek üzerine ağır tatlı, birçok çay ve sonrasında meyve gibi tehlikeli bir beslenme şeklinden uzak durun.

ACİL SERVİSLİK OLABİLİRSİNİZ!
Dengeli bir iftardan sonra akşam serin saatlerde mutlaka yemek sonrası kardiyo tarzında 20-30 dakika süreyle fiziksel aktivitelerinize devam edin.
Teravih namazına gidecekseniz mutlaka ağır iftar yemeklerinden kaçının. Çünkü yapılan araştırmalar ağır bir iftar yemeği sonrasında teravih namazı kılanların acil servise daha çok başvurduklarını göstermektedir.

HAZMETTİREN BİTKİ ÇAYI
* 20 gr rezene
* 20 gr papatya
* 20 gr adaçayı
* 10 gr tarhun
* 110 gr tarçın
* 15 gr yeşil çay

SİNDİRİME YARDIMCI
Malzemeler:
* 20 gr zencefil
* 115 gr ıhlamur
* 10 gr anason
* 10 gr nane
* 10 gr meyan kökü
* 10 gr kakule

Yapılışı: Bitkilerden birer tutam 200-250 cc'lik sıcak suya konulur. 7-8 dakika boyunca kapalı ortamda demlenir. Daha sonra 20 dakika içerisinde tüketilmelidir.