Hamur işini bırak mideni rahatlat

Ramazan’da mide şikayetleri arttı; uzmanlar uyardı: Hazımsızlık yaşamak istemiyorsanız hamur işi yerine tam tahıllı ekmek, salata ve kuruyemiş tüketin...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Haziran 2016 Güncelleme 22 Haziran 2016, 00:00
Hamur işini bırak mideni rahatlat

İÇİNDEKİLER

İftar ve sahur sofralarının zenginliği iştah kabartırken, yemeklere bilinçsizce saldıranlar mide sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor. Ramazan'da beslenme alışkanlıklarındaki değişikliğin önemine dikkat çeken uzmanlar, "Hazımsızlık, gaz ve şişkinlik problemlerinin dışında, kilo sorunu ile yaşamamak için bazı önemli noktalara dikkat etmek gerek" diyor. Uzmanlar, şu önerilerde bulunuyor...


* Küçük bir başlangıçla oruç açılmalı. Bu; zeytin, hurma, kuru meyve, ceviz, badem veya küçük bir parça cevizli sucuk olabilir. Bol suyu ihmal etmemek gerekir.

* Ilık bir çorba iftar sofralarının vazgeçilmezidir. Hem sıvı ihtiyacını karşılar, hem doygunluk verir, hem de sindirimi kolaylaştırır.

* 15-20 dakika sonrasında ana yemeğe geçmek en doğrusudur. Etli sebze, kurubaklagil yemeği veya kızartma dışında pişirilme yöntemi uygulanarak hazırlanan; et, tavuk veya balık yemekleri yapılabilir.

* Pilav ya da makarna haftada en fazla 2 ya da 3 kez tüketilebilir. Kepekli pirinç, makarna ve bulgur pilavı tercih etmek en sağlıklısıdır.

* Yemeğin yanında mutlaka 1-2 dilim ekmek alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki en doğru karbonhidrat kaynağı tahıllı ekmeklerdir, kişiyi daha uzun süre tok tutacaktır.

* Yemeklerin yanına her akşam 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile hazırlanan bir salata ilave edilmelidir. Salatayı yemenin zamanı yoktur yemeğin ilk anlarından itibaren tüketilmelidir. Çiğ sebze bol miktarda lif içerir ve tok sağlar.

* Yağlı yiyecekler, hamur işleri, kızartmalar, kavurmalar, salam, sosis, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır. Bu gıdalar midede yanma ve şişkinliğe yol açtığı gibi tok tutmaz, susuzluk yaşanmasına ve kilo alımına neden olur.

KAYSI YİYİN
Ramazan'da su tüketimi büyük önem taşıyor. Susuz kalan vücutta; yorgunluk, kas krampları, deride kuruma, sindirim sisteminde zorluk, sersemlik ve sıcaklık hissi yaşanıyor. Bunun için muhakkak iftardan sahura kadar en az 12-14 bardak su içilmesi gerekiyor. Yetersiz sıvı alımıyla birlikte yaşanan kabızlık sıkıntı yaratıyor. Sancılı karın ağrıları ve şişkinlik kişiyi geriyor. Uzmanlar sahurda 3-4 adet taze kayısı tüketilmesini öneriyor.

HAZIMSIZLIĞA İYİ GELEN 7 SÜPER GIDA
Elma sirkesi: Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi tercih edin. İçerisindeki antioksidanlar sayesinde doğal bir korucu olan elma sirkesi midede ekşimeye neden olan kötü salgıları yok eder.

Karnabahar: Mideyi asit saldırılarından korur.

Lahana: Ülser ve gastrite iyi gelen lahana, mideyi rahatlatır.

Ispanak: Midede kötü gaz oluşumlarını engeller, ekşimeden dolayı oluşan ağızdaki kötü tatlarından önüne geçer.

Zeytinyağı: Besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve safra salgısını artırıyor. Bu sayede yediklerinizi daha hızlı sindiriyor ve eritiyorsunuz.

Muz: Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırıyor. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor.

Meyan kökü: Güçlü bir mide korucu olarak bilinen meyan kökü, aşırı asiti azaltıyor.