Kalbini seven ONdan vazgeçmez

Sıcak hava ve oruç süresinin uzunluğu kalp sağlığını da tehdite diyor. Uzmanlar, ‘Kalp hastalıklarına karşı koruyucu kalkan olan 10 gıdayı sofralarınızdan eksik etmeyin’ uyarısı yapıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Haziran 2016 Güncelleme 20 Haziran 2016, 00:00
Kalbini seven ONdan vazgeçmez

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı ve uzun hayatın sırrı doğru gıdaları tüketmekte saklı... İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında kalp hastalıkları tehdidinin arttığını söyleyen uzmanlar, korunmanın önemine dikkat çekti. "Tuzu, doymuş ve transyağ tüketimini azaltmak, meyve-sebze tüketimini arttırmak gerek" diyen Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, sofralardan eksik edilmemesi gereken kalp dostu 10 besini şöyle anlattı...

1 Balık: İçeriğindeki Omega-3 yağ asidi sayesinde kötü kolesterolün düşmesinde ve iyi kolesterolün artmasında fayda sağlıyor. Kanda pıhtılaşmayı azaltıyor ve trigliserid seviyesinin düşmesinde etkili oluyor. Ralp ritminin düzenlenmesini sağlıyor. Balığı buğulama ya da ızgarada haftada 2-3 kez yemek gerekiyor.

2 Sarımsak: Güçlü bir antioksidan olan sarımsak, içerisindeki kuversetin sayesinde damar tıkanıklığının önlenmesinde, kan basıncı ile kan yağlarının düşmesinde fayda sağlıyor. Kolesterolün damarlara zarar vermesini de engelleyen sarımsağı her gün 1 diş büyüklüğünde tüketin. Ancak pıhtılaşma önleyici, antihipertansif veya lipid düşürücü ilaç kullanıyorsanız, önce doktorunuza danışın.

3 Domates: Domatese rengini veren ve birçok faydası bulunan likopen güçlü bir antioksidan olarak biliniyor. Domates likopen sayesinde kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor ve kolesterolü düzenliyor. Domatesi ister çiğ, isterseniz pişmiş tüketin, kalp hastalıklarına karşı olumlu etki gösteriyor. Ancak zeytinyağı ile zenginleştirilmiş pişmiş domatesin kalp hastalıkları riskini azaltmada daha etkin olduğu belirtiliyor.

4 Ceviz, badem, fındık: İçerdikleri Omega-3 ve E vitamini sayesinde kandaki kötü kolesterolün düşmesinde, iyi kolesterolün artmasında yarar sağlıyor. Kanda pıhtılaşmayı azaltıyor ve trigliserid seviyesi düşürüyor. Özellikle balık sevmiyorsanız, her gün 2-3 adet tam ceviz, 8-10 adet çiğ badem ya da fındık tüketmeye özen gösterin.

5 Elma: Pektin içeriği ile kalp sağlığımız için düzenli olarak tüketmemiz gerekiyor. Bunun nedeni ise suda çözünen posa olan pektinin kötü kolesterolü düşürerek kalbi koruması. Her gün 1 orta boy elma yemeyi ihmal etmeyin.

6 Ispanak: Potasyum ve posadan zengin olan ıspanak, tansiyonu kontrol altında tutuyor, kolesterolü düşürüyor. Ayrıca kalp kasının düzenli çalışmasında da etkili oluyor. Posa da kan kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardım ediyor. Ispanağın yanı sıra; semizotu ve brokoli gibi yeşil renkli sebzeler de kalp sağlığımız için önemli besinler arasında yer alıyor. Yeşil yapraklı sebzeleri sofranızda haftada 2-3 kez bulundurmamız gerekiyor.

7 Kuru fasulye, nohut, mercimek: Bitkisel protein kaynağı olan kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller içerdikleri posa sayesinde kötü kolesterol LDL düzeyinin düşmesine yardımcı oluyor. Son yıllarda B6 vitamininin yetersiz alımı ile kalp-damar hastalıklarının oluşum riskinin arttığı düşünülüyor. Bu nedenle B6 yönünden en zengin besinler olarak bilinen kurubaklagilleri haftada 2 kez tüketmenizde fayda var.

8 Zeytinyağı: Tekli ve çoklu doymamış 'iyi' yağlar grubuna giren zeytinyağı kalp hastalığına yakalanma riskini azaltıyor. Kötü kolesterolü düşüren zeytinyağı anti inflamatuar etkileri sayesinde kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Kalp sağlığınız için yağ tercihinizi zeytinyağından yana kulanın. Ancak fazla miktarda yağ kullanmanın zararlı olduğunu unutmayın. Günde yaklaşık 1-2 yemek kaşık zeytinyağını salatalarınızda veya yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

9 Yulaf: İçerdiği bir posa türü olan beta glukan, kolesterol ile kalp sağlığı üzerine olumlu etkileri bulunuyor. İyi kolesterolü yükseltiyor. Yulafı, süt veya yoğurda ekleyerek haftada 2-3 kez yemelisiniz.

10 Yeşil çay: Kalp krizinin en önemli nedeni olan pıhtı oluşumunu önleyen yeşil çayın, kan basıncındaki değişimlere karşı koruyucu ve kötü kolesterolü düşürücü görevleri bulunuyor. Kalbinizi korumak için her gün 1-2 fincan içebilirsiniz. Ancak böbreklerinizde sorun varsa, kalp-damar hastası iseniz hekiminize mutlaka danışın.