Sodayı çayı bırak böbrekleri rahatlat

Dayanılmaz ağrılara yol açan böbrek taşlarından korunmak isteyenler dikkat! Taş oluşumunu engellemenin yolu siyah çay, soda ve tuzu azaltmaktan geçiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Haziran 2016 Güncelleme 01 Haziran 2016, 01:26
Sodayı çayı bırak böbrekleri rahatlat

İÇİNDEKİLER

Vücutta filtre gibi çalışan böbrekler, hayati önem taşıyor. Son yıllarda böbrek hastalıklarının arttığını söyleyen uzmanlar, önemli uyarılarda bulunuyor. "Böbrekler görevini yerine getiremezse hayati tehlike oluşturur" diyen uzmanlar, şöyle devam ediyor: "Böyle durumlarda, kişiye diyaliz tedavisi veya böbrek nakli ihtimalleri söz konusu olabilir. Ancak bu evreye kadar böbrekler çeşitli sorunlarla tehlike sinyalleri verir. En tipik belirti şiddetli böbrek ağrısı olup, başka organlarda da ağrı meydana gelebilir. Böbrek ağrısı çok şiddetli olabildiği gibi hafif sancılar şeklinde de olabilir. Böbrek ağrılarına birden fazla neden yol açabilir."

6 ADIMDA KORUNMA
Böbrek ağrılarına yol açan nedenlerin başında taş geliyor. Büyük taşların karın ve kasıklarda, sırtın arka ve yan taraflarında dayanılmaz ağrılara yol açtığını belirten uzmanlar, taş oluşumundan 6 adımda korunmanın mümkün olduğunu belirtiyor.
1) Tuzu azaltın: Yemeklerde kullandığınız sofra tuzları aslında böbreklerinize zarar veriyor. Aburcubur tabir edilen gıdaların içindeki aşırı tuz da böbrek taşlarının yaygın nedenleri arasında yer alıyor.
2) Sodaya dikkat: Hazmı kolaylaştırdığı için ülkemizde bolca tüketilen soda vücuda zarar verebiliyor. Böbreklerde taş oluşumuna yol açıyor. Soda tüketimi kalsiyum oksalat böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırıyor.
3) Çayı sınırlandırın: Siyah çay oksalat denilen madde içeriyor. Bu madde de böbreklerde taş yapıyor. Günde en fazla 1 bardak çay içmeye çalışın.
4) Narenciye tüketin: Portakal, limon, greyfurt gibi narenciyeler böbreklere fayda sağlıyor. İçerisindeki sitrat taş oluşumunu önlüyor. Sağlık sorunu olmayanlara limon suyu öneriliyor.
5) Bol bol su: Yeterli su alımı böbrek taşı oluşumunu önlüyor. Genel olarak vücut sağlığını korumak için de günde en az 1.5-2 litre su içilmeli.
6) Kalsiyum önemli: Süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyum zengini gıdalar, böbrek taşı riskini düşürüyor. Uzmanlar günlük beslenme düzeninde mutlaka kalsiyuma yer açılması gerektiğini belirtiyor.

DOST GIDALAR
- Tarçın: Kaynatılmış tarçın suyu ağrıyı keser.
-
Adaçayı: Çay olarak içildiğinde böbrek ve mesaneye iyi gelir.
-
Anason tohumları: Toz haline getirilip, üzüm şırasına karıştırılarak içildiğinde böbrek taşlarını düşürür.
-
Aşk otu: Tohumları böbrek, mesane ve safra kesesi taşlarını düşürür.
-
Biberiye: Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Safra kesesi salgısını çoğaltır.
-
Kabak: Böbrek ve mesane iltihaplarına iyi gelir ve idrar sökücü etki yapar.
-
Domates, pırasa, Armut ve üzüm: Safra ve böbrek taşlarına iyi gelir. Domates çiğ yenmelidir.
-
Lavanta çiçeği: Böbrekleri temizler.
-
Meyan kÖkü: Böbrek ve idrar yollarındaki taşları düşürür.
-
Mürver ağacı: Kabuklarından yapılan çay, böbrek iltihaplarına iyi gelir.
-
Nohut: Böbrek kumlarını temizler.
-
Şeftali: Yapraklarından yapılan çay böbrek ve safra taşlarına iyi gelir.
-
Turp: Böbreklerdeki mikropları öldürür.
-
Arpa: Suda kaynatılarak elde edilen sıvısı ağrıları keser.

AĞRILARIN BİRÇOK NEDENİ VAR!
TAŞ: Böbrek taşları, bazı maddelerin böbreklere veya idrar yollarına yerleşmesi ile oluşur. Ateş ve kusma yapar. Ağrının en şiddetli olduğu yer kaburganın alt kısmıdır.
İDRAR YOLLARI: İdrar yollarında meydana gelebilecek herhangi bir iltihap, taş, ur, kan pıhtılaşması böbrek ağrısına sebep olabilir.
İLTİHAP: Böbrek apsesi hastalığında sırt ve belde ağrı olur. Son derece tehlikelidir.
BÜYÜME: Böbrek boşluğunda idrarın birikmesi ile şiddetli ağrılar meydana gelir.