Ceviz-muz-incir stresi bitirir

Çağın hastalığı stres, birçok rahatsızlığı da beraberinde getiriyor. Çikolata, muz, incir, baklagiller, melisa çayı ve ceviz gibi besinler hormonlara etki edip stresi engelliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mayıs 2016 Güncelleme 29 Mayıs 2016, 00:00
Ceviz-muz-incir stresi bitirir

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı ve mutlu bir hayatın sırrı, doğru gıdalarla beslenmekte saklı. Beslenme düzeninde yapılacak bazı değişikliklerle başta stres ve depresyon olmak üzere birçok rahatsızlıktan korunmak mümkün. Vücudun gereken besinleri yeterli oranda almadığında beynimizin işlevlerini tam olarak yerine getiremediğine dikkat çeken uzmanlar, "Böyle bir durumda kişide üzüntü, sıkıntı, stres gibi faktörler meydana gelir. Çaresizlik, karamsarlık, özgüvende azalma, uykusuzluk gibi şikayetlerle ortaya çıkan depresyon da yine yanlış beslenmenin sonucu olabilir" diyor. Emsey Hospital'dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Evnur Saray, stresi bitirip, depresyondan koruyan besinleri şöyle anlatıyor.

VİTAMİN EKSİKLİĞİ
Beynin işlevini yerine getiremediği durumlarda stres yaşanır. Sağlıklı bir ruh hali için, vücutta mutluluk hissi veren hormonlar vardır. Bunlar serotonin, dopamin, norepinefrin gibi hormonlardır. Bu hormonların sentezi için çeşitli vitaminlere gereksinim duyulur. B12, B6 vitaminlerinin yetersizliğinin depresyona yol açtığı görülmüştür. Aynı zamanda selenyum, demir, magnezyum yetersizliği de ruh halini olumsuz etkiler. Mutluluk veren besinleri ise yeterli ölçülerde tüketmek önemlidir. Çikolata bilinen mutluluk veren besinlerin başında gelir. Özellikle bitter çikolatada bulunan feniletilamin maddesinin uyarıcı etkisiyle mutluluk hormonu salgılanır.

RAHATLATAN BESİNLER
Muz, incir, ceviz, tahıllı gıdaların (buğday, pirinç, kepekli ürünler) tüketimi de mutlu eder. Balık tüketimi önemlidir. İçindeki yağlar vücuda dinçlik verir. Baklagiller serotonin hormonunu sağlar ve B vitamini takviyesidir.

FAST-FOOD GIDALAR...
Beden ve ruh sağlığı için gerekli vitamin-mineral, karbonhidrat, protein, yağ miktarlarını yeterli miktarda almalıyız. Aşırı stres ve depresyon durumunda fastfood gıdalara eğilim artabilir. Bu durumda olanlar en azından evde hamburger, pizza hazırlayarak daha sağlıklı olmayı başarabilirler.

HER YUDUMDA MUTLULUK
✖ Papatya çayı sakinleştirici etkisi ile stresi azaltır, uykuya geçişi kolaylaştırır.
Melisa çayı depresyon ve kaygı tedavisinde yardımcı olarak kullanılır. Günde 2-3 bardak tüketilebilir.
✖ Yeşil çayda bulunan L-theanine aminoasidinin de dinlendirici etkisi bulunur.
Kediotu kökü ve sarı kantaron çaylarının rahatlatıcı etkisi vardır.
✖ Günde 10 bardak içilen suyun önemli etkisi bulunur. Su, vücudun daha dinç olmasını sağlar.
Tarçın, kekik, köri, nane, karabiber, karanfil, zencefil dolaşımı ve vücut ısısını arttıran enerji veren baharatlardır.