160 ÖRNEK İNCELENDİ
Öğrencileriyle birlikte yaptıkları araştırmayla ilgili konuşan Doç. Dr. Işıl Var, 201-2014 yılları arasında kentteki 21 market ve 3 tavuk işletmesinde göğüs, kanat ve but gibi 160 tavuk eti örneğini incelediklerini açıkladı. Uzun bir laboratuvar incelemesi sonrası ele aldıkları 29 örnekte, 'listeria monocytogenes' bakterisi görüldüğünü belirten Doç. Dr. Var, bu bakterinin menenjit gibi hayati hastalıklara, bebek düşüklerine ve kan rahatsızlıklarına yol açtığını belirtti. Söz konusu bakterinin çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ancak tedirgin değil, tedbirli olunması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Işıl Var, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
HİJYEN SINIFTA KALDI
"Listeria monocytogenes' bakterisi hijyen kurallarına uyulmamasına bağlı ortaya çıkıyor. Bu nedenle tavuk etiyle ilgili işletmelerin ve market gibi satış noktalarının hijyen kurallarına uymasının yanı sıra düzenli denetimi gerekiyor. Bu bakteri özellikle hamileler, kronik rahatsızlıkları bulunanlar, yaşlılar ve çocuklar açısından riskli. Her ihtimale karşı tavuk eti ve tavuk ürünlerinin iyi pişirilerek tüketilmesi gerek."