Kısır döngü!

İşleri gereği birçok kimyasala maruz kalan kadın kuaförlerin yumurtalık fonksiyonları erken yaşta bozuluyor; annelik yolu kapanıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Mayıs 2016 Güncelleme 23 Mayıs 2016, 00:00
Kısır döngü!

İÇİNDEKİLER

Kadın kuaförler dikkat! ABD'nin Maryland eyaletinin Baltimore şehrinde 3 bin 986 kadın kuaför ve başka mesleklerden 2 bin kadınla yapılan bilimsel araştırma, mesleğinizin sizi kısır bırakabileceğini ortaya koydu. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, çarpıcı çalışmayla ilgili olarak şunları söyledi:

RİSK 5 KAT FAZLA
"Baltimore kentinde 3 yılda tamamlanan bu araştırmada kuaför kadınlarda 'Erken Yumurtalık Yetmezliği' denilen rahatsızlığa yakalanma riskinin, kuaför olmayan kadınlara göre 5 kat daha fazla olduğu tespit edildi. İşleri gereği birçok kimyasala maruz kalan kuaför kadınların ve kozmetik sektöründe çalışan diğer kadınlar, yumurtalık fonksiyonlarını erken yaşta kaybederek çocuk sahibi olamama tehlikesiyle karşı karşıya. Ayrıca erken gebelik kaybı, erken doğum ve doğumsal (konjenital) anomaliler (normal dışı yapısal özellik) bu meslek grubundaki gebelerde daha sık görülüyor. Erkek kuaförler bu kimyasallardan kadınlar kadar etkilenmiyor. Onların vücut döngüsü farklı çalışıyor. Mekanın küçük olması tehlikeyi artırıyor."

ÖNLEMİNİZİ ALIN
Op. Dr. Betül Görgen, mesleğin getirdiği bu olumsuzlukları en aza indirmek için kuaför kadınlara şu tavsiyelerde bulundu: "İşlem sırasında eldiven kullanmalı, kimyasallarla temas olursa ellerini çok iyi yıkamalılar. Bu toksik maddelerin önemli bir kısmı vücuda solunum yolu ile girdiği için, salonun metrekaresi, havalandırma sistemi, belli aralarla ortamdaki havanın toksik açıdan ölçümlerinin yapılması şart. Ayrıca kimyasal maddeler (boya, açıcı vs) asla kapakları açık bırakılmamalı ve kapalı dolaplarda uygun koşullarda saklanmalıdır."