GörMEMEzlik etme kansere yenik düşme!

‘Erkek adamda da meme kanseri olur mu?’ demeyin. Doç. Dr. İlker Yazıcı, erkeklerde hem jinekomasti yani meme büyümesi, hem de bir kromozom bozukluğu sonucu meme kanseri görüldüğünü söyledi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Mayıs 2016 Güncelleme 20 Mayıs 2016, 01:39
GörMEMEzlik etme kansere yenik düşme!

İÇİNDEKİLER

Erkekler dikkat! Bugüne kadar hep kadınlarda görülen meme kanseri sizi de tehdit ediyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi'nden Doç. Dr. İlker Yazıcı, erkeklerde meme büyümesi yani jinekomastinin ciddi bir sorun olduğunu belirterek, meme kanseri uyarısı yapıyor. "Bir kromozom bozukluğu olan Klinefelter Sendromu'nda meme kanseri riski mevcuttur" diyen Doç. Dr. Yazıcı, açıklamalarına şöyle devam ediyor...

TESTİS TÜMÖRÜ DE OLABİLİR
"Meme kanseri olan erkekte fazladan bir X kromozomu olup kendilerine has görüntüleri vardır. Bu durumda testiste de tümör olabilir. Nadir olarak böbreküstü bezlere bağlı veya testis tümörlerinde de meme büyümesi görülebilir. Biz, tedbir olarak şüphelendiğimiz hastalarda testis muayenesi yapıyoruz. Kan testiyle bazı hormonlara bakılıyor. Erkekte meme büyüklüğü başarıyla düzeltilebilmekte ancak unutulmamalıdır ki engellemek düzeltmekten daha kolaydır." er kekleri n 'bü yük' kab usu Erkeklerde meme büyüklüğünün ciddi bir psikososyal sorun haline gelebildiğine de dikkat çeken Doç. Dr. İlker Yazıcı, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor... Erkekte de meme bulunur ve süt bezleri vardır. Ancak ufak ve erkek anatomisine uygun görüntüdedir. Kadınsı karaktere bürünüp büyümesine jinekomasti denir. Memenin karşı cinse yakın bir görüntüye bürünmesi psikolojik sorunların başlangıcıdır. Özellikle gençlerde sosyal kısıtlamalara neden olabilir ve kişinin yaşamını negatif etkiler.

TEDAVİYLE KURTULUŞ MÜMKÜN
Jinekomasti sorunu yaşayan erkeklerin karamsarlığa kapılmaması lazım. Öyle ki, cerrahi tedaviyle rahatsızlık veren görüntü ortadan kaldırılabilir. Erkek estetiğinde ön sıralarda olan bu cerrahide; basit liposuction yani yağ çekilmesi dışında ultrasonik veya lazer yardımlı yağ çekilme ameliyatı (deri toplamasına destek amaçlı), küçük deliklerden girip meme dokusunun parçalanarak alınması (eğer süt bezlerinden zengin ve sert dokuluysa) ve açık olarak fazla deri ve dokunun çıkarılması gibi geniş bir yelpazede işlemler yapabilmekteyiz. Bu kararda esas önemli 3 nokta vardır:
- Deri fazlalığının olup olmadığı ve miktarı
- Dokunun yağdan mı yoksa süt bezinden mi zengin olduğu
- Meme kanseri şüphesi.

BİRÇOK SEBEBİ VAR
Fazla kilolar küçük-büyük herkesin sağlığını tehdit ediyor.
Şişmanlık hem memede yağ fazlalığıyla hem de östrojen miktarını ve dengesini değiştirerek meme büyüklüğüne yol açıyor.

Yanlış ilaç kullanımına dikkat!
Yüzlerce ilaç özellikle bazı epilepsi ilaçları ve hormonlar jinekomastiye neden olabilir. Bu durum doktorunuzla paylaşılmalı ve duruma göre önlem alınmalı.

Geleneksel beslenme yapısına dönülmesi şart.
Birçok endüstriyel ürün içinde bilemediğimiz östrojenik etki yapan maddeler mevcut. Bunlar erkeklerde meme büyüklüğü kısırlık, cinsel işlev bozukluğu da dahil olmak üzere üreme sistemi kanserlerine bile neden olabilir.

Vücut geliştirmede kullanılan ilaçlar tüm dengeyi bozuyor.
Vücut şekline çok takıntılı erkeklerde vücut şekillendirme için spor yaparken kullanılan 'anabolizan steroid' dediğimiz maddeler de oldukça tehlikeli. Anabolizan, yani vücut geliştiren maddeler ve erkeklik hormonları da belli doz üzerinde ters etki yaparak kısırlık ve meme büyümesi ve hatta testis yetmezliğine yol açabiliyor.

FAST-FOOD GIDALARDAN KAÇININ
Hazır ve işlenmiş gıdalar yani fast-food tarzı beslenme vücutta insülin hormon salınımını artırıyor. Bu da vücutta yağ depolanmasına yol açıyor. Depolanan yağın belli bir bölümü erkeklerde meme dokusunda yoğunlaşabiliyor. Ayrıca fiziksel aktivitenin yetersiz olması, masa başı işlerde çalışmak ve hareketsiz yaşam tarzı; depolanan yağ oranını giderek artırıyor. Bu durum da beraberinde birçok hastalığın yanı sıra jinekomastiyi de getiriyor.

YARIN: KELLİK VE CİLT BAKIMI

HÜLYA BALCI