Eklem havası!

Soğuk ve yağmurlu havaların eklem ağrılarına yol açtığı düşünülse de bu sıkıntılı duruma aslında hava basıncındaki değişikliklerin neden olduğu belirtildi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Şubat 2016 Güncelleme 14 Şubat 2016, 01:39
Eklem havası!

İÇİNDEKİLER

Birçok kişinin yakındığı eklem ağrıları soğuk ve yağmurlu havalardan değil, hava basıncındaki değişikliklerden kaynaklanıyor. Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nden Doç. Dr. Neslihan Aksu, eklem ağrılarının nedenini şöyle açıklıyor:

DOKULAR SERTLEŞİYOR
"Hava basıncı bizi çevreleyen atmosferin ağırlığıdır. Eklemlerimizin etrafındaki yumuşak dokular esnek ve şekil değiştirebilen dokulardır. Hava basıncındaki değişiklikler eklemlerimizin etrafındaki bu dokuların şekil değiştirmesine ve eklem ağrılarına neden olabilir. Soğuk nemli havalarda hava basıncı düşüktür. Düşük hava basıncı vücuttaki yumuşak dokuların genişlemesiyle eklem sertliğine neden olur. Eklem içi basınçla sinir uçları uyarılıp ağrı yapar."

Uçakta bacaklar şişer... Hava basıncındaki değişiklikler, uçak yolculuğu yapanlar veya astronotlar tarafından daha çok hissedilir. Yüksek irtifada hava basıncı düşüktür ve vücudumuz genişler, şişer, bu en çok ayak ve bacaklarda şişmeyle kendini belli eder. Soğuk havada kaslar kısalır ve sertleşir bu da ağrıya neden olabilir. Soğuk havalarda eklem içi ısısı düşer. Bu da eklem sıvısının kayganlığında azalmaya sebep olarak eklem hareketlerini kısıtlar.

Kimler hava değişiklerine duyarlıdır? Tüberküloz, astım gibi kronik hastalığı olanlar, bedensel ve zihinsel yorgunlar, enfeksiyon riski taşıyanlar, romatizmal hastalığı ve eklem kıkırdak bozuklukları (kireçlenmesi) olanlar, önceden kırık geçirenler.

MASAJ GEVŞETİR
Ağrıları engellemek için neler yapmalıdır?
Bulunduğunuz ortamdaki havayı ısıtın. Ilık duş, masaj yapın. Bunlar bölgesel kan akımını artırarak eklemlerinizdeki katılığın azalmasını ve kaslarınızın gevşemesini sağlayıp, ağrıları azaltabilir. Her gün 1 saat yapacağınız egzersiz kas ve eklemlerinizdeki kan akımını aynı zamanda eklem sıvısındaki kayganlığı da artırarak ağrılarınızı azaltıp, eklem hareketlerinizi rahatlatacaktır. Yarım saat yürüyüş sonrası evde bir halı üzerinde yatarak ya da oturarak sırayla eklemlerinizi hareket ettiren egzersizleri yapabilirsiniz.

KAT KAT GİYİNİN
Tek parça yerine birkaç kat giyinin. Giysi katları arasındaki hava soğuğu daha az geçirir ve vucut ısınızı daha iyi korur. Çünkü soğukta vücut ısımızı korumak için kanımız iç organlara daha çok çekilir bu nedenle kaslarımız ve eklemlerimiz soğuk havalarda daha zor ısınır. Bu nedenle de soğukta eklem ve kaslarımız sertleşir daha az esnek hale gelir. Eklemlerinizin ısısını korumak için tek parça yerine, birkaç kat giyinmek daha etkili bir yöntemdir.

DOĞAL AĞRI KESİCİLER
Araştırmalar, bazı gıdaların iltihabın azaltılmasına yardımcı olarak eklem ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. İşte, ağrıyan eklemlerinize ilaç gibi gelecek gıdalar...

Somon: Omega-3 zengini somon, ringa, uskumru ve ton balığı bu özelliğiyle sabah tutukluğu ve eklem hassasiyetini hafifletir.

Zeytinyağı: Akdeniz diyetinin önemli bir unsuru zeytinyağıdır. Zeytinyağı içeriğindeki maddeler ile iltihaplanmayı tetikleyen enzimleri bloke eder. Akdeniz diyeti eklem ağrısı ve iltihaplı romatizma ile ilişkili sertliği azaltabilir.

Zerdeçal: Bu baharatın eklemleri iltihaptan koruduğu hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Yeşil Çay: Sadece eklemler için değil her yönü ile faydalı bir içecektir. İçeriğindeki maddeler eklemleri korur.

YARIN: KARIN AĞRISI -APANDİSİT