Romatizma kadın sever!

Dayanılmaz ağrılara yol açan romatizma kadınlarda 3 kat fazla görülüyor. En çok 20-40 yaş arasında ortaya çıksa da, çocukları bile tehdit ediyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Şubat 2016 Güncelleme 13 Şubat 2016, 01:52
Romatizma kadın sever!

İÇİNDEKİLER

Romatoid Artrit (RA) en sık görülen iltihaplı romatizmal hastalıktır. Genellikle el ve ayakların küçük eklemlerini simetrik olarak tutar, ağrı, şişlik, katılık ve eklemde hareket kaybına sebep olur. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden, Romatoloji ve Bağ Dokusu Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şule Yavuz, bu sinsi hastalığı anlattı...

Bu hastalık neden olur?
Temelde genetik bir yatkınlık söz konusudur. Ama enfeksiyonlar, sigara gibi çevresel faktörler ya da ağır stres hastalığın açığa çıkmasını sağlar. En sık 20 ile 40 yaş arası kişilerde başlasa da çocuklarda ve gençlerde de görülebilir. Kadınlarda yaklaşık 3 kat fazla görülür.

Kalp-akciğeri de etkiler...
RA, en sık elayak eklemleriyle, el bilek eklemlerini tutar. Kalça, diz, omuzlar, boyun omurları da etkilenebilir. Gözyaşı ve tükürük bezlerini tutabilir. Kalp ve akciğer zarında iltihaplanma yapabilir. Akciğeri hastalandırabilir. Gözde iltihaplanmaya neden olabilir.

Tedavisi nasıl olmalıdır?
Tanısı konulan hastalığın tedavisinde iltihap giderici ilaçlar kullanılabilir. Kişiye özel tedavi uygulanır.

İklim önemli mi?
İklim değişiminin hastaların ağrısı üzerinde farklılıklar yarattığı bilinse de hastalığın gidişini veya şiddetini etkilediğine dair bilimsel bir kanıt yoktur.

Sıcak kaplıca suyu yararlı mı?
Hastalığın aktif dönemlerinde sıcak sular ve sıcak hastalığın şiddetini daha da artırır. İyilik hali dönemlerinde kaplıcaya gidilebilir.

RA'DE GEBELİK
Romatoid Artrit (RA) hastaları gebe kalabilir. Ancak tedavi altındaki hastaların belli bir süreyle (en az 3 ay) metotraksat kullanımını kesmeleri ilaç kullanıyorlarsa temizleme tedavisine başvurulması gerekmektedir. Gebelikte bazı ilaçlar gerekli olursa doktor kontrolünde kullanılabilinir. Gebelik genellikle rahat geçer. Gebelik sonrası alevlenmelere rastlanır.

NAR ÖZÜ: Son birkaç yılda nar özünün romatizma üzerine etkileri alanında yapılan araştırmalar, nar özünün kemik ve kıkırdaklarda oluşan iltihaplanmayı azalttığı yönünde sonuçlara sahiptir.

YAĞLI BALIKLAR İLTİHABI AZALTIR
Romatoid Artrit'in şiddetini arttırdığı ya da düzelttiğine ilişkin kesin bir beslenme şekli olmasa da, Omega-3 yağ asitlerinin iltihabı azaltmaya katkısı olduğunu gösteren bazı çalışmalar bulunuyor.

Balık: Somon, ton gibi soğuk su balıkları bol miktarda Omega yağ asidi içerir. Haftada en az 3 öğün balık tüketerek romatizma ağrılarını azaltabilirsiniz.

Keten tohumu : Balıktaki gibi keten tohumu da Omega-3, Omega-6 yağ asidi ile besin lifi benzeri bir madde olan 'lignan' içerir. Keten tohumu eklem ağrılarının yanı sıra eklemlerdeki sertleşmesiyi de azaltabilir. Önce doktora danışmak gerekir.

Yumurta: Sağlıklı doku, kemik ve eklemler için sülfür gerekir ve sülfür yumurtada bol miktarda bulunur. Aynı zamanda B vitamini bakımından zengin olan yumurta kas ve eklem dokusunun gelişmesine katkı sağlar.

YARIN: EKLEM AĞRILARI