Stres yapma çocuk yap!

Birçok hastalığa zemin hazırlayan stres aile hayatını da vuruyor. Stresten etkilenen hormonlar kadınlarda yumurtlamayı baskılıyor, erkeklerde sperm sayısını düşürüyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Şubat 2016 Güncelleme 12 Şubat 2016, 00:00
Stres yapma çocuk yap!

İÇİNDEKİLER

İş yoğunluğu, trafik eziyeti ve günlük koşuşturma derken günün sonunda bize kalan gerginlik ile yorgunluk oluyor. Yaşanan stres ise hayatımızı tehdit ediyor. Öyle ki, zamanla bağışıklık sistemi çöküyor, vücut her türlü hastalığa açık hale geliyor. Kalp çarpıntısı, astım, yüksek tansiyon, bağırsak ve mide hastalıkları ile birlikte, kişide espri anlayışı kaybı, sinirler geçişler ve depresyon yaşanıyor. Stres, cinsellik hormonlarını etkiliyor, kadında yumurtlamayı baskılıyor, erkekte ise sperm sayısını düşürüyor. Yani stres kısırlığa bile yol açıyor. Uzmanlar tıbbi tedavilerin yanı sıra doğal gıdaların da stres üzerinde etkili olduğunu belirtiyor. İşte stresi kovmaya yarayan gıdalardan bazıları...

DOĞAL SAKİNLEŞTİRİCİLER
Tarçın: Yüksek tansiyondan şekere kadar birçok hastalığa karşı etkili olan tarçın aynı zamanda iyi bir sakinleştiricidir. Çubuk tarçını çaylarda kullanabilirsiniz. Kendinizi gergin hissettiğinizden bir bardak tarçınlı süt üzerinizdeki stresin dağılmasına yardımcı olacaktır.

Biberiye: Biberiyenin hafızayı kuvvetlendirdiği bilinir. Kas ağrılarını rahatlatır. Günde bir bardak biberiye çayı günün stresini üzerinizden atmanızda etkili olacaktır. İki çay kaşığı ince kıyılmış biberiyeyi bir bardak kaynar suda 10 dakika beklettikten sonra içebilirsiniz.

Enginar: Sindirimi kolaylaştıran, kolesterolü düşürmede etkili olan enginar, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir, vücuda dinçlik verir. Enginar aynı zamanda karaciğer için çok faydalıdır; karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar.

Brokoli: Kansere karşı koruyucu etkisiyle bilinen brokoli aynı zamanda sinirleri yatıştırır, rahatlatır. Sofranızdan brokoliyi eksik etmeyin.

Kahve: Günde bir bardak kahve zinde hissetmenize yardımcı olacaktır.

Papatya: Gerginliği alır. Çay olarak tükebilirsiniz. Melisa bitkisini de aynı papatya gibi demleyip içerseniz kısa sürede sakinleşirsiniz.

Çikolata: Mutluluk verdiği bilinen çikolata, sakinleştirir. Günde bir parça yiyebilirsiniz. Ancak çok fazla tüketmeyin.

Nane: Özellikle sinirleri yatıştırmada etkilidir. Naneyi çayını limonla tüketebilirsiniz. Nane baş ağrısına karşı da ilaç gibi fayda sağlar.

Kekik: Sakinleştiren kekik aynı zamanda cesaret verir, enerji katar, halsizliğe iyi gelir. Demlikte kekiği kaynatın içine bir kaşık bal katarak tüketin.