Angelina Jolie örnek oldu

Meme kanseri her yaştan kadını tehdit ediyor. Kanser riski nedeniyle iki göğsünü birden aldıran Oscar'lı yıldız Angelina Jolie'nin yarattığı farkındalık yüz güldürüyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Şubat 2016 Güncelleme 11 Şubat 2016, 00:00
Angelina Jolie örnek oldu

İÇİNDEKİLER

TAKVİM, kanser dosyasını açıyor. Son yıllarda artan vakalar endişe yaratırken uzmanlar, korkmak yerine hastalığı tanıyıp mücadele etmek gerektiğini vurguluyor. Yazı dizimizin bugünkü ilk bölümünde uzmanlar meme kanserine dikkat çekiyor. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski olduğunu anlatan uzmanlar, içeriğinde yüksek oranda Omega-3, B12, lif ve mineraller bulunduran keten tohumunun meme kanserine karşı koruyucu olduğunu vurguluyor. Oscarlı yıldız Angelina Jolie'nin de sağlam iki göğsünü birden aldırmasının farkındalık yarattığını belirten uzmanlar, meme kanseri risk faktörlerini şöyle sıralıyor:

RİSK FAKTÖRLERİ
İlk doğumunu 30 yaşından sonra yapanlar.

İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacağından risk artmaktadır.

İleri yaşta menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmaktır.

En az bir yıl süreyle emzirmenin koruyucu etkisinin olduğunu gösteren verilerin yanı sıra herhangi bir etkisinin olmadığını iddia eden çalışmalar da mevcuttur.

MEME KANSERİNDEN DEĞİL GEÇ KALMAKTAN KORK!

Her hastalıkta olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis hayat kurtarıyor. Uzmanlar kadınlara 20 yaşından sonra meme muayenesini yapmalarını tavsiye ediyor. Bu nedenle, erken dönemde hastalığın yakalanması için kadınların bilgi sahibi olması gerekiyor. 50 yaşından sonra 2 yılda bir mamografi çekilmesi öneriliyor. Ülkemizde uygulanan meme kanseri tarama protokolü şöyle:

20-40 yaş arası; Ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi, 2 yılda bir klinik meme muayenesi.

40-69 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir klinik meme muayenesi, iki yılda bir mamografi çekilmesi gerekmektedir. Meme kanseri tedavisi, alanında uzmanlaşmış bir ekip tarafından yapılmalı. Bu ekibin temel üyeleri meme cerrahı, tıbbi onkolog ve radyasyon onkoloğudur. Meme kanserinin temel tedavisi cerrahidir. Tercih edilen cerrahi şekli meme dokusunun tamamen çıkarıldığı mastektomi ameliyatıdır. Ancak, erken evre küçük tümörlerde meme koruyucu cerrahi yapılması da uygundur. Kanserli dokunun memeden, çevresinde bir parça sağlıklı meme dokusu bırakılarak çıkarılmasına lumpektomi adı verilir. Bu işlem sonrasında radyoterapi verilmesi şarttır.

DOĞUM KONTROL HAPLARINA DİKKAT
Doğum kontrol haplarının 10 yıldan daha uzun süre kullanımı, özellikle genç yaşta (20 yaş öncesinde) kullanmaya başlamakla meme kanseri, kalp krizi ve inme riski artar. Doğum kontrol hapıyla birlikte sigara içimi de aynı şekilde kansere davetiye çıkartır.

UZUN BOYLU KADINLAR TEHLİKEDE
Nedeni bilinmese de uzun boylu kadınlarda meme kanseri riski yüksektir. Menopoz öncesi dönemde aşırı zayıf, menopozdan sonra fazla kilolu kadınlar da risk altındadır. Kilolar meme kanserine neden olduğu bilinen östrojen hormonu yapımına neden olur.

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesi, memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri kanseri işaret eder.

FAYDALI BESİNLER
Her yıl 700 bin kişi meme kanserinden ölüyor. Beslenmeye dikkat ederek bu kanserden korunmak mümkün oluyor...

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ
Üzüm kabuğundaki resveratrol kanser önleyici özelliğe sahip ve bulunan polifenoller antioksidan etkisiyle hücrelerin zarar görmesini önlüyor.

ZEYTİNYAĞI
Zeytinyağının içeriğinde bulunan oleik asit meme kanseri oluşumunu tetikleyen genleri baskılayarak koruyucu etkiye sahiptir.

KETEN TOHUMU
İçer iğinde yüksek oranda Omega-3, B12, lif, mineraller ve lignanlar bulunduran keten tohumu meme kanserine karşı oldukça etkilidir.

BROKOLİ
Hücre yapısını koruyucu, kronik iltihaplanmaları önleyici ve serbest radikallerle mücadele edici özelliği olan brokolinin östrojeni dengeleyerek meme kanserine etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Ünlü yıldız Angelina Jolie 2013 yılında her iki sağlıklı memesini ve 2015'te yumurtalıklarını aldırdı. Çünkü yaptırdığı BRCA1 (hasarlı gen mutasyonu) adlı test yüzde 87 meme kanseri ve yüzde 50 yumurtalık kanseri riski taşıdığını gösteriyordu. Operasyonlar sonrasında "Kadınlığımda hiçbir eksiklik hissetmiyorum" diyen Jolie, pek çok kadına da cesaret verdi.

YARIN: Bağırsak kanserini yenin

HAZHIRLAYAN: ÖZGE GÜRCAN