Enerjinizi ateşleyin!

Sürekli yorgunluktan yakınanların imdadına enerji veren gıdalar yetişiyor. Uzmanlar, kuruyemiş, bakliyat ve nar suyunu öneriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Şubat 2016 Güncelleme 03 Şubat 2016, 01:18
Enerjinizi ateşleyin!

İÇİNDEKİLER

İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle yorgunluktan yakınanların sayısı hayli arttı. Kronik yorgunluk bir yana uzmanlar doğru beslenme ile enerjinin artırılabileceğini söyledi. Uzman diyetisyen Pınar Kural Enç de, enerjik besinleri şöyle sıraladı:

YULAF: Kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Enerji seviyesini yükselten B vitaminleri içerir. Beslenmenizde kalsiyum eksikliği, kendinizi enerjisiz hissetmenize sebep olabilir. Yulafın glisemik indeksi düşüktür. Bu nedenle bedeninize sabit miktarda enerji sağlar. Sağlıklı bir kahvaltı ya da atıştırmalık olarak müsli, yulaf lapası ya da yulaflı kurabiyeleri deneyin.

KURUYEMİŞLER: İyi yağların yanında, protein, vitamin ve minerallerle dolu olan sert kabuklu yemişler, enerjiniz azaldığında tüketebileceğiniz ideal atıştırmalıklardır. Badem, enerji artıran mineraller olan magnezyum ve kalsiyum içerir. Ceviz, potasyum, çinko ve enerji verici demir açısından zengindir. Yer fıstığı, B6 vitamininin iyi bir kaynağıdır. Hangisini seçerseniz seçin, aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Çünkü yüksek miktarda yağ ve kalori içerir. Küçük bir avuç ya da iki yemek kaşığı ideal bir porsiyondur.

NAR SUYU: Kolesterolü, şekeri dengeler, ishali keser, bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini deposudur, bu sebeple kış mevsiminde bolca tüketmekte yarar vardır. Nar kalp sağlığını koruduğu gibi kanser hücrelerinin de gelişmelerini engelliyor. İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini kuvvetlendiriyor. 1 bardak nar suyu 10 bardak yeşil çaya eşdeğer antioksidan içerir.

FASULYE VE MERCİMEK: Enerjiyi yavaş bir şekilde açığa çıkarır. Yüksek miktarda lif içerir. Bu nedenle daha istikrarlı bir şekilde enerji verir. Barbunya, mercimek ve fırında pişirilen kuru fasulye, enerji seviyelerini sabit tutmak için gerekli olan demirden yüksek miktarda içerir. Aynı zamanda tokluk da verir.