Kalp krizi önceden 'geliyorum' der

Ani ölümlere yol açan kalp krizinin önceden kendini belli ettiği açıklandı. Prof. Dr. Bilal Boztosun uyardı: Göğsün tam ortasında, çeneye ve sol kola vuran ağrı, soğuk terleme, çarpıntı, bulantı, kusma tehlikenin habercisi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ocak 2016 Güncelleme 23 Ocak 2016, 01:41
Kalp krizi önceden ’geliyorum’ der

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları ilk sıralarda yer alıyor. Ünlü işadamı Mustafa Koç'un da kalp krizi yüzünden hayatını kaybetmesi, herkeste korku ve endişeye yol açtı. Uzmanlardan art arda kalp sağlığı hakkında uyarılar geldi. Medipol Üniversitesi Hastanesi Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun da kalp krizinin önceden belirti verdiğini ifade ederek, herkesin merak ettiği soruları yanıtladı:

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Göğüsün tam ortasında 'iman tahtası' dediğimiz kemiğin altında baskı tarzında ağrı olur. Bu ağrı sol kola ve çeneye doğru yayılabilir. Kalp krizi ağrısı istirahatte geçmez ve ağrı 20 dakikadan uzun sürer. Ağrıyla birlikte soğuk terleme, mide bulantısı, kusma, nefes darlığı ve çarpıntı olur. Şeker hastaları hiç ağrı duymadan da kalp krizi geçirebilir. Bazı hastalarda mide ülseri veya safra kesesi taşı ağrısıyla kalp krizi ağrısı karıştırılabilir. Bu konuda birçok örnek mevcuttur.

KALP KRİZİ ÖNCEDEN ANLAŞILIR MI?
Çoğu zaman anlaşılır. Fakat bazen kalp krizi hiçbir bulgu vermeyebilir. Kalp hastalıklarını önceden anlayabilmek için mutlaka kalp krizine dair risk faktörlerinin (hipertansiyon, şeker, sigara, ailede kalp hastalığı, kolesterol yüksekliği, şişmanlık) ortaya konması gerekmektedir. Fizik muayene, elektrokardiyografi, kan tetkikleri, efor testi, ekokardiyografi, sintigrafik tetkikler, çok kesitli bilgisayarlı tomografi, gerekli görülürse koroner anjiografi gibi testlerle kalp hastalıkları tanısı konulup, kalp krizi riski önceden tahmin edilebilir.

NASIL KORUNURUZ?
Eğer kullanılıyorsa sigara mutlaka bırakılmalı. Haftada en az 3 gün 45 dakika düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılmalı. İdeali haftanın 7 günü, günde 30 dakika tempolu yürüyüş yapmaktır. Mutluluk, huzur, kalbe faydalı duygulardır. Stres, depresyon, mükemmelliyetçi kişilik kalp krizi riskini artırmaktadır. Düzenli beslenmek kalp sağlığı açısından önemlidir. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, obezite, şeker hastalığı, özellikle ailesinde erken yaşta kalp krizi geçiren hastalar risk altındadır. Mutlaka bu hasta grupları belli aralıklarla kardiyoloji doktoruna kontrole gitmelidir. Aç kalarak değil, sağlıklı, dengeli beslenerek ve spor yaparak kilo vermek, hem tansiyonu, şekeri ve kolesterolü düşürür hem de kalp sağlığını korur.

TETİKLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR ?
Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, sigara kullanımı, kolesterol yüksekliği, hareketsiz yaşam tarzı, obezite, dengesiz beslenme, ailede kalp hastalığı gibi risk faktörleri bulunan kişilerde kalp krizi gelişme riski yüksektir. Bu kişiler muhakkak kardiyolojik muayeneden geçmelidir. Kalbin en büyük düşmanlarından biri adrenalindir. Adrenalin korku, heyecan ve üzüntü gibi durumlarda yükselir. Adrenalin yükselmesine sebep olan durumlar bir kalp krizini tetikleyebilir. Bu nedenle yüksek adrenalinden kaçınıp, sakin olunmalıdır.

AÇ KARNINA SPOR YAPIN
Kondüsyonsuz
insanlarda, tok karnına, ağır spor yapmak kalp krizini tetikleyebilir. Kalbin damarları kalp kaslarının çalışması için kalbe kan pompalar. Eğer bu esnada midemiz dolu ise, kalbimiz ikinci bir faaliyete daha geçerek sindirim için midenize de kan pompalamaya başlar. Ağır egzersiz yaptığımızda eğer karnımız toksa, kalbin iş yükü 2 katına çıkacaktır. Eğer aç olsak sadece kalp kendisinin çalışması için kan pompalayacakken, tok midede bir de besinleri sindirmek için enerji harcayacak ve iş yükü artacaktır. Bu da kalbin yorulmasına ve kriz geçirmesine yol açacaktır.

AĞIR EGZERSİZ TEHLİKELİ
Risk faktörü olan kondüsyonu düşük kişilerin aşırı efor sarfetmesi, damar içindeki aterom plağının çatlaması, ardından pıhtı oluşması ve damarı tıkamasıyla kalp krizine yol açabillir. Kilolu kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Ayda yılda bir yapılan halı saha maçı kalp krizi riskini 2 kat, nadir yapılan kondisyonsuz ağır egzersiz ise ani ölüm riskini 20 kat artırır.

SOĞUK HAVALAR KALP KRİZİNE SEBEP OLUR MU?
Aşırı soğuk havalar kalbi besleyen damarlarda büzüşmeye neden olarak kalp krizini tetikleyebilir. Soğuk hava veya soğuk rüzgarlı havada spor yapmak kalp krizini tetikler. Kalp krizi özellikle kış aylarında, sabah erken saatlerde ve uyanırken daha sık görülür.

MİDE AMELİYATI ETKİLİYOR MU?
İşadamı Mustafa Koç'un geçen yıl yaptırdığı mide küçültme ameliyatı sonrasında önceki gün kalp krizi geçirerek vefat etmesi, akılları karıştırdı. Birçok kişi, 'Mide kelepçesi yüzünden kalp krizi geçirdi?' diye düşünürken, uzmanlardan farklı görüşler geldi. Prof. Dr. Bilal Boztosun, "Mide küçültme ameliyatlarının doğrudan kalp krizi riski ile bağlantısı yoktur" derken, Dr. Fevzi Özgönül, mide küçültme ameliyatlarının kalıcı zararlar verdiğini öne sürdü. Prof. Mehmet Birhan Yılmaz da, mide ameliyatının vücutta bazı maddelerin düzeyini değiştirip, ani ölüm riski oluşturabileceğini vurguladı.