Şalgam suyu-kivi olursun çivi gibi!

Salgın hastalıkların kol gezdiği şu günlerde bağışıklığı güçlendirecek gıdalar öne çıkıyor. Dr. Ayça Kaya, 'İyi bakteri içeren şalgam suyu ile C vitamini deposu kiviyi bol bol tüketin' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Ocak 2016 Güncelleme 16 Ocak 2016, 00:00
Şalgam suyu-kivi olursun çivi gibi!

İÇİNDEKİLER

Domuz gribi korkusu yaşayanlar hastaneleri doldururken, uzmanlardan art arda 'doğru beslenme' önerileri geliyor. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya da, grip, nezle, soğuk algınlığı gibi enfeksiyon hastalıklarına yakalanmamak için bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalara dikkat çekiyor. Dr. Kaya, şu tavsiyelerde bulunuyor...

Her enfeksiyonda cahilce kullanılan antibiyotikler hem bağırsaktaki iyi bakterileri yok ediyor hem de diğer bakterilere karşı direnç oluşmasına yol açıyor. Bu da daha zor iyileşmeyi beraberinde getiriyor.
Stres, kötü beslenme ve kabızlık da bağırsak florasını negatif etkiliyor ve kötü bakterilerin çoğalmasına neden oluyor. Bu durum da bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor.
A vitamini ve D vitaminin bağışıklık üzerine önemli etkisi var. Her gün saat 11.00- 15.00 arasında 30 dakika kadar kolları ve bacakları güneşlendirmek, bununla birlikte havuç, ıspanak, kara lahana, yumurta ve balık çeşitlerine de sofralarda yer açmak gerekiyor.
Demir eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Özellikle 14-45 yaş arası bayanlarda ve gelişim aşamasındaki çocuklarda demir eksikliği sık görülüyor. Vücut demir depoları azalınca hücrelere yeteri kadar kan gidemiyor. Hücre oksijenlenmesi azalıyor. Bu durumda salgın hastalıklara yakalanma riskini artıyor. O nedenle demirden zengin kırmızı et, yumurta, karaciğer, kurubaklagiller, pekmezi günlük beslenmede tüketmek gerekiyor.
Yulaf kepeği de bağışıklık sistemini güçlendirir. Çorbalarınıza ya da yoğurdunuza ekleyeceğiniz günlük 2-3 yemek kaşığı yulaf kepeği hem bağırsak çalışmasında hem tok hissetmekte hem de bağışıklık sistemini güçlendirmekte yararlıdır.
Omega 3 oranı yüksek olan balık, ceviz, semizotu gibi yiyecekler de hücre kanlanmasını arttırarak bununla birlikte damar kireçlenmesini önler. Vücutta koruyucu kalkan oluşturur.
İyi bir dolaşım bununla birlikte iyi bir boşaltım ve iyi bir metabolizma için günde 10 bardak su içilmesini tavsiye ediyoruz. Az su içilirse toksinler atılmaz ve hastalık riski artar.
En önemli bağışıklık sistemi koruyucusu harekettir. Ne kadar hareket edersek bedenimize o denli iyilik etmiş oluruz. Günde 10 bin adım atanların ömrünün 7 yıl uzadığı belirtiliyor.
Bağışıklık sistemimizin en önemli kısmı bağırsaklarımızda yer alır. Bağırsaklarda 100 trilyonu aşkın bakteri bulunur. İyi bakteri sayısı ne kadar çok ise bağışıklık sistemimiz o denli güçlü olur. İyi bakteri sayısının arttırmak için de naturel probiyotikler içeren ev yapımı turşu, şalgam suyu, yoğurt, kefir ve peyniri daha çok tüketmek gerekir.


Bağışıklık dediğimizde hepimizin aklına C vitamini geliyor. C vitamininden zengin beslenmek gerçekten önemli. Kivi, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeleri her gün yemeye itina göstermek gerekiyor.