Yılbaşı yorgunlarına zindelik reçetesi

Yeni yılda eğlencenin ve yemeklerin dozunu kaçıranlar dikkat! Uzmanlar 2016'nın bu ilk gününü sağlıklı ve zinde geçirmek için çok özel bir beslenme reçetesih azırladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ocak 2016 Güncelleme 01 Ocak 2016, 00:00
Yılbaşı yorgunlarına zindelik reçetesi

İÇİNDEKİLER

2016'yı karşılarken yılbaşı yemeğini abarttıysanız bugün yedikleriniz daha bir önem taşıyor. Özellikle erken yatma ve hafif yemekler yeme alışanlığı olanlar dün akşam eğlenceyi fazla kaçırdıysa bugünkü beslenme programını titizlikle belirlemeli. Uzmanlar, yeni yılın bu ilk gününü sağlıklı ve zinde geçirmek isteyenlere şu önerilerde bulundu:

Güne su içerek başlayın. Sabah kalkar kalkmaz bir büyük bardak su için. Gün içerisinde de su tüketiminin 3 litre olmasına özen gösterin.
Gece boyunca şeker, pirinç pilavı, patates, pasta, tatlı ya da sütlü çikolata çok fazla tükettiyseniz oluşabilecek hipoglisemiyi önlemek için 1-2 bardak suyun ardından kaçta kalkarsanız kalkın, ilk öğününüz mutlaka kahvaltı olmalı.

KAHVALTIYI ATLAMAYIN
Kahvaltıda börek, açma ve kek gibi işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı. Az yağlı peynir ve süt çeşitleri tercih edilmeli.
Tam tahıllı ürünlerin yanı sıra mutlaka mevsim yeşillikleri masada yer bulup tüketilmeli. Kivi, nar, ananas ve elma gibi meyveler de yenilebilir.
Gün içerisinde aç kalınmamalı. Ana öğünleri atlamayın, atıştırmalıklarla geçiştirmeyin. Yağlı, ağır ve karbonhidratlı gıdalar yerine hafif gıdaları tüketin.
Ara öğünlerde de portakal, greyfurt gibi mevsim meyvelerini yiyebilirsiniz.
Mutlaka yürüyüş yapın; eğer imkanınız varsa açık havada ve yeşillikli alanları tercih edin. Gün içinde fiziksel aktivitenizi arttırmaya özen gösterin.

ENERJİ VEREN TARİFLER
Yeni yıla hızlı giriş yapanlar için uzmanlar enerji veren özel önerilerde bulundu. Bugünkü halsizliğe karşı evde yapılabilecek doğal tarifler şöyle...

BALLI VE LİMONLU SU:
Bir bardak suya konulan bir yemek kaşığı bal ve 15-20 damla limon suyunu karıştırıp için. Bal güçverir, bor minerali içerir ve enerjiyi hoplatır.

MEYVE SALATASI:
Kivi, portakal, muz, mandalina, avokado uygun oranlarda karıştırılıp yenilebilir.

GERÇEK MEYVE SUYU:
Bomba olarak tabir edilen içerisine nar, portakal, havuç, muz, kivi gibi meyveler konulan doğal gerçek meyve suları da kaybettiğiniz enerjiyi ve mineralleri vücudunuza geri kazandırarak enerji verir.

HAZIMSIZLIĞA BİTKİ ÇAYI

Şişkinlik, hazımsızlık gibi şikayetlerden yakınanlar bugün soda içerek veya bitkilerle hazırlanacak çay sayesinde rahatlayabilir. Bu çaylar rezene (gaz giderici), tarçın+karanfil, taze nane yaprağı, elma çayı olabilir. Vücuttaki elektrolit kaybı aşırı yorgunluğa yol açar. Bu da magnezyum zengini gıdalar sayesinde giderilebilir. Susam, tahin, badem ve kaju fıstığı magnezyum içeren gıdalar arasında yer alıyor.

BAŞ AĞRISINA DOĞAL ÇÖZÜM
Yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi ile kedi otu demlenerek içilir. Aynı zamanda, sarı kantaron, zencefil ve nane çayı da bugün yaşanabilecek baş ağrısına iyi gelecektir. Kanı temizleyici etkileri ile oldukça faydalı bir bitki olan ısırgan otundan 1 tatlı kaşığı kadarını 1 bardak kaynamış suda 1 dakika kadar demlendirdikten sonra süzerek elde edeceğiniz çay pek çok şifalı etkisinin yanında baş ağrınızı da giderecektir.