Mantar yoğurt hastalığı unut!

Hastalıkların kol gezdiği şu günlerde bağışıklığı güçlendiren besinlere yönelmek gerekiyor. Diyetisyen Özkahya,'mantar ve yoğurt tüketin' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Kasım 2015 Güncelleme 26 Kasım 2015, 02:10
Mantar yoğurt hastalığı unut!

İÇİNDEKİLER

Kışın kapıya dayandığı, havaların iyice soğuduğu bugünlerde öksürük hapşırıktan geçilmiyor.
Grip sezonu kapıyı çalarken, bağışıklığımızı güçlendiren besinlere sofrada daha fazla yer vermek gerekiyor. Bağışıklık sisteminin güçlü ve donanımlı olması vücudumuzu bir kapsül gibi sarıp bakteri, virüs ve hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı koruyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkahya, kışın sofralarımızdan eksik etmememiz gereken besinleri anlatırken önemli püf noktaları da veriyor:

YOĞURT
* Gribe karşı koruyuculuğu bilimsel çalışmalarla ispatlanan yoğurdun içerisindeki faydalı bakteriler bağırsak florasını güçlendirerek bağışıklık sistemini koruyor. Günde iki üç kase ya da su bardağı yoğurt tüketimi vücudumuzda enfeksiyonla savaşan hücrelerin sayısını arttırarak vücudumuzu hastalıklara karşı güçlü kılıyor.

SARIMSAK
* Günde bir diş çiğ sarımsak, bakterilere ve virüslere karşı vücudun direncini yükseltiyor. Kışın soğuk algınlığı virüslerine karşı dolaşımdaki T hücrelerini arttırarak virüslerle vücudun savaşmasını sağlıyor. Sarımsağı yoğurdun yanı sıra, salata soslarınıza ve bazı yemeklerinizin içine çiğ rendeleyerek tüketebilirsiniz. Ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

ZERDEÇAL
* Antioksidan ve antienflamasyon kapasitesi yüksek olan zerdeçal tam bir kış savaşçısıdır. Karabiber ile birlikte tüketildiğinde etkisi artar.

MAYDANOZ
* Günde birkaç dal çiğ maydanoz tüketmeyi alışkanlık haline getirerek hem C vitamini hem de beta karoten ve B12 vitamini ile yüksek miktarda antioksidan bir besinden faydalanmış olacaksınız.

Maydanozun antioksidan kapasitesinin yüksek olması vücudu serbest radikallere karşı koruyarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

YEŞİL ÇAY
* Sağlıklı beslenmenin yanı sıra bu soğuk günlerde günde 2-3 fincan yeşil çay ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
Yeşil çayın içeriğinde bulunan polifenoller antioksidan içeriği yüksek bileşenlerden oluşur.
Ancak demlendikten sonra yeşil çay poşetini fincanda bırakmayın. Çünkü suya geçen diğer etken madde miktarlarını arttıracağından kalpte ritim bozukluklarına ve yüksek tansiyona neden olabilir.

BROKOLİ
* A, C ve E vitaminleri açısından zengin bir sebze olan brokolinin bu içeriği antioksidan kapasitesinin yüksek olmasını sağlayarak vücudun bağışıklığını güçlendirmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda yapısında bulunan sülforafan bileşiği sayesinde de vücudu hastalıklara karşı koruyor. Az haşlanmış bol limonlu 1 brokoli kışın vazgeçilmez tercihlerinden olabilir.

YULAF
* Yapılan çalışmalarda yulafın ekinezyadan daha yüksek miktarda antioksidan içeriği olduğu kanıtlandı. Günde bir öğününüzde ekmek tüketmek yerine 4 yemek kaşığı yulafı yoğurt ile birlikte yiyebilirsiniz.

ISPANAK
* Bu mevsimde çarşı pazardan bol bol taze taze alıp tüketebileceğiniz ıspanak, besin değerleri açısından zengin bir sebzedir. Kanserden kalp ve damar hastalıklarına, ruhsal depresyondan kabızlığa ve diyabete birçok hastalığa iyi geliyor. Antioksidan kapasitesi yüksektir ve bağışıklığı güçlendirir.

KIRMIZI KAPYA BİBER

Limon ve portakal gibi C vitamini açısından zengin bir besindir. C vitaminin yanı sıra beta karoten içeriği antioksidan kapasitesini arttırıyor. Kahvaltılarda 1-2 adet kırmızı kapya biber tüketebilir veya salatasını yapabilirsiniz.