Besinlerin miktarı sağlığın anahtarı!

Kalp, tansiyon ve diyabet gibi ciddi rahatsızlıkları tetikleyen yanlış beslenme konusunda uzmanlar uyardı: 'Yedikleriniz kadar tükettiğiniz miktarlar da önemli. Elinizi kullanarak doğru ölçüye ulaşabilirsiniz'

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Kasım 2015 Güncelleme 25 Kasım 2015, 01:54
Besinlerin miktarı sağlığın anahtarı!

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam için yediklerimiz kadar tüketilen miktara da dikkat etmek önem taşıyor. İngiliz uzman Sian Porter, sağlıklı gıdaların da belirli bir miktarda kalori içerdiğini belirterek, dikkatli tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. "Elinizi kullanarak besinleri ne kadar yemeniz gerektiğini kontrol edebilirsiniz" diyen Porter, avuç içi, yumruk ve parmakları kullanarak sağlıklı beslenmenin sırlarını veriyor:
Kırmızı et: Sağlıklı bir beslenme programında 100 gr. et tüketiminin yani bir avuç içi kadar et yemenin doğru olduğu belirtiliyor. Öte yandan bir haftada 500 gramdan fazla et yemek zararlı olabileceğinden diğer protein kaynağı balık, fasulye veya bakliyat gibi besinlere yönelin.
Balık: Mezgit, morina gibi beyaz balıkların kalori ve yağ oranı oldukça düşüktür. Omega-3 kaynağı balıkların saç, tırnak sağlığının yanı sıra bağışıklığı da güçlendirdiği biliniyor. Uzmanlar, elinizi uzunca açıp bütün eliniz kadar bir balık tüketiminin doğru olacağını söylüyor. Yaklaşık 150 kalori almış olacaksınız.
çiğ sebzeler: Vitamin ve mineral deposu ıspanak gibi yeşil ve renkli sebzeleri çiğ olarak iki elinizin büyüklüğü dolusu yiyebilirsiniz. İster salata olarak ister sandviçlerde tüketilecek sebzeler, genç kalmanın da sırrını veriyor.
Küçük meyveler: Böğürtlen, yaban mersini, üzüm vs. gibi meyveleri iki elinizin avuç içi kadar tüketebilirsiniz.
Makarna: Karbonhidrat zengini makarnayı tüketirken çok dikkatli olmak gerekiyor. Tüketiminde önerilen miktar ise sıkılı bir yumruk büyüklüğü olarak belirtiliyor. Bu da 290 kalori olarak hesaplanıyor.
Kuruyemişler: Fındık ve diğer tohumlar kalp sağlığını dengeli bir şeklide tüketildiğinde koruyor. Doymamış yağ içeren bu yemişlerin kalorisinin oldukça yüksek olduğunu bildiren uzmanlar, hafif kapalı avuç içi kadar yenilmesini tavsiye ediyor.
Patates: Bir yumruk büyüklüğündeki patates yaklaşık 180 gram, 175 kaloridir. Önerilen tüketim miktarı ise yetişkin bir insan için bu kadardır.
Tereyağ: Tereyağ, fıstık ezmesi gibi enerji veren yiyecekler aynı zamanda yüksek kalori miktarına da sahiptir. Bunun için uzmanlar, günde en fazla başparmağın büyüklüğü kadar tüketilmesi gerektiğini söylüyor.
Çikolata: Vücuda enerji veren çikolatanın tüketimi, işaret parmağı büyüklüğü kadar olmalıdır. Eğer çok enerji harcayan biri değilseniz, birkaç gün üst üste yemek kilo alımına neden olabilir.
Peynir: Kalsiyum deposu peyniri iki baş parmağınız kalınlığında tüketebilirsiniz.
Kek: Bu tür aperatifler tüketirken baş ve orta parmağı büyüklüğünü geçmemek de fayda var. Ayrıca uzmanlar, kekin ev yapımı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.