Mutluluk diyeti

Yorgunluk, uyku eğilimi, mutsuzluk gibi belirtiler depresyonu işaret ediyor. Diyetisyen Gülünay, acı biber, muz, süt mutluluğu artırır diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Kasım 2015 Güncelleme 06 Kasım 2015, 00:00
Mutluluk diyeti

İÇİNDEKİLER

Gün ışığının azalması, günlerin kısalıp gecelerin uzaması, duygu değişimleri ve yaşanan stresin artmasıyla çoğu insan depresyona giriyor. Buna soğuk havaların etkisi ve bağışıklığın düşmesiyle birlikte soğuk algınlığı gibi hastalıkların çoğalması da depresyonda beslenmenin önemini artırıyor. Medical Park Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gülünay, sonbahar depresyonunu yenebilmek için doğru beslenme önerileri içeren bir diyet listesi veriyor:

Serotonin ve triptofan içeren besinlere beslenmenizde yer açın. Ekmek olarak ruşeymli, tam buğday, tam tahıllı ekmek çeşitlerini kullanın.
Ruh durumunu iyileştirmek için C vitamini açısından zengin beslenin.
Beslenmenizde magnezyum açısından zengin olan muz gibi besinlere yer verin.
Günlük süt ve süt ürünü tüketiminize dikkat edin. Süt ürünleri kalsiyum içeriğiyle depresyonu azaltır.
Gece yatmadan önce papatya, rezene gibi sakinleştiren çaylar için.
Karbonhidratı düşük diyetler yapmaktan kaçının. Çünkü yetersiz karbonhidrat depresyona zemin hazırlar.
Mısır, arpa, yulaf gibi bakliyatların tüketimine özen gösterin. Bu besinler kandaki triptofan düzeyini artırır.

DEPRESYONA TATLI DARBE

Çoğu insanın bildiği gibi çikolatanın içeriğindeki serotonin ruh halini iyileştirir.
Bunun yanında yeşil biber, kırmızı pul biber gibi acı besinleri tüketmek de ağızda yanma hissi oluşturarak beyinde mutluluk duygusunu veren endorfin maddesinin salgılanmasını sağlar.
Çorba, yoğurt ve salatalarınıza keten tohumu atın. Keten tohumu ruh durumunun iyileşmesine yardımcı olacaktır.