Baştan ayağa hastalık sinyalleri

Göz, ağız veya vücutta ortaya çıkan bazı belirtiler, hastalıkların sinyalini veriyor. Dudaklardaki çatlaklar demir eksikliği, göz çevresindeki koyu halkalar alerji, kaşıntılı döküntü ise çölyak hastalığının belirtisi olabiliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ekim 2015 Güncelleme 09 Ekim 2015, 00:00
Baştan ayağa hastalık sinyalleri

İÇİNDEKİLER

Vücutta kendini belli eden ilginç ancak önemli belirtiler, hastalıkların erken teşhisinde önemli rol oynuyor. Uzmanlar, bu sinyallarin göz ardı edilmesinin yaşamı tehdit eden önemli hastalıklara neden olabileceğini bildiriyor. Hayat kurtaran, 9 önemli işareti sıralıyor...

1. DİRSEKTEKİ SARI NOKTALAR:
Bu 'ksantelasma' olarak bilinen bir durumdur. Kolesterol düzeyinin yükseldiğini gösterebilir. Uzmanlar, böyle durumlarda bir kan tahlili yaptırılmasını öneriyor. Aksi takdirde yüksek kolesterol kontrol altına alınmadığında, kalp krizi ya da inme sorunları ortaya çıkabiliyor.

2. AĞZINIZIN KÖŞELERİNDEKİ ÇATLAKLAR:

Soğuklarda ortaya çıkabilen bu durum demir eksikliğine bağlı olarak da kendini gösteriyor olabilir. Yeşil yapraklı sebzeler, yağsız et, yumurta gibi B vitaminleri ve demir bakımından zengin gıdaların alımı ise bu sıkıntıları önlemeye yardımcı.

3. İNCELEN SAÇLAR:
Saçlarınız incelmeye başladıysa bunun altında tiroid problemleri yatıyor olabilir. Öte yandan düşük demir düzeyi de bu durumu tetikler. Demir yönünden zengin besinler tüketerek bu sıkıntının üstesinden gelebilirsiniz.

4. AYAKLARDAKİ KAŞINTI:
Spor salonunda terliyor, ayaklarınız gün içinde sürekli ayakkabı içinde kalıyorsa, bu durumda mantar enfeksiyonu riski artırıyor. Ayak parmakları arasında ya da ayaklarınızın altında beyaz pullu veya nemli döküntü fark ediyorsanız, mutlaka doktora görünüp gerekli tedaviyi almalısınız. Öte yandan, ayakları sık sık havalandırmak da oldukça önemli.

5. VÜCUTTAKİ DÖKÜNTÜLER:
Vücutta ortaya çıkan dayanılmaz kaşıntı ile kendini belli eden durumun altında çölyak hastalığı olabiliyor. Vücut glutene karşı bir tepki gösterdiğinde de bu durum ortaya çıkabiliyor. Uzun vadede ve ciddiyetine bağlı olarak, bu bağırsakları etkileyen kronik bir hasara bile neden olabilir. Bu durumlarda glutenden kaçınarak doktorunuzdan çölyak hastalığı için basit bir kan testi isteyebilirsiniz.

6. KABIZLIK VARSA:
Uzun süren kabızlık durumu, az lif ve su tüketimine bağlı olarak ortaya çıksa da, kolesterol seviyelerinin yükselmesiyle de bağlantılı olabiliyor. Bu durumu önlemek için uzmanlar bol bol bakliyat, tam tahıllar gibi lif zengini gıdaların tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

7. KIRILGAN TIRNAKLAR:
Tırnaklarınız uzamıyor, sürekli kırılıyorsa bunun altından bazen bir mantar enfeksiyonu, sedef hastalığı, tiroid problemleri veya artrit çıkabiliyor. Bunun yanı sıra yorgunluk ve kızarıklık gibi durumlarda varsa, ağrılı eklem romatizması sinyali olabiliyor.

8. BEL ÖLÇÜSÜNE DİKKAT:
Kadınlarda bel ölçüsü, 94 cm.'den daha fazla olduğunda diyabit ve metabolik sendrom riski artıyor. Ancak ölçü 102'yi aştığında bu durum daha tehlikeli bir hal alıyor. Bunlara ek olarak, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, sık idrara çıkma gibi sorunlarda eşlik ediyorsa, diyabet sorunu daha fazla akla geliyor. Bunu önlemenin yolu ise, düzenli egzersiz ve iyi bir diyetten geçiyor.

9. GÖZLERDE KOYU HALKALAR VAR İSE:
Yetersiz ve kalitesiz bir uyku sonrası ortaya çıkabilir. Bunun dışında göz çevresindeki koyu halkalar, alerji nedeniyle de oluşabilir. Sık sık gözleri kaşıma ve burun sürtme nedeniyle olabilir. Araştırmalar bazı probiyotiklerin alerji hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.