Kurufasül-ye

Kurufasul-ye! Son yıllarda hızla yayılan kanserde kurubaklagil tüketimi önemli rol oynuyor. Uzmanlar, 'Kuru fasulye, nohut posa içeriğiyle kanser riskini düşürür' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ekim 2015 Güncelleme 06 Ekim 2015, 00:00
Kurufasül-ye

İÇİNDEKİLER

Kan şekerini dengeleyen ve kalp hastalıkları, obezite, diyabet, kanser gibi dört ölümcül sorunla mücadelede kuru baklagiller koruyucu etki gösteriyor. Baklagillerin tanelerinin dış kısmında posa, iç kısmında nişasta bulunduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, "Yapılarında bulundurdukları posa ile kalp hastalıklarının en önemli risk faktörlerinden olan kolesterolün düşürülmesine ve kan şekerinin dengelenmesine yardım eder. Ayrıca posadan zengin olan fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagillerin tüketilmesi kalın bağırsak florasını olumlu yönde değiştirerek zararlı bakterilerin çoğalmasını ve rektum kanserinden korunmaya yardımcı olur. Diyet posasının arttırılmasıyla bu tür kanserin yüzde 31 oranında azaltılabileceği klinik deneylerle saptanmıştır" şeklinde konuşuyor. Enç, kurubaklagillerin diğer faydalarını ise şöyle sıralıyor...

Kalp hastalıklarına karşı korur. Günlük 12-33 gram kadar lif tüketimi kan basıncını düşürerek kalp krizi ölümlerini yüzde 27 azaltır.
Dyabeti kontrol altında tutma- ya yardımcı olur. Kan şekerinin daha yavaş artışa geçmesini sağlar.
Mide, ince ve kalın bağırsağı tedavi eder.
Çözünebilir lifler, kolesterolü düşürür.