Yanlış durma kambur olma!

Halk arasında kamburluk olarak bilinen postural kifoz, çocuk ve gençlerde sıkça görülüyor. Duruş bozukluğunun sebep olduğu bu hastalığın bilinmeyenlerini Dr. İlker Yassa anlatıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ekim 2015 Güncelleme 03 Ekim 2015, 00:00
Yanlış durma kambur olma!

İÇİNDEKİLER

KİFOZ NEDİR, NE DEMEKTİR?
"Kifoz" omurgamızın dolayısıyla da vücudumuzun çeşitli sebeplerle öne eğik bir pozisyonda olmasına verilen isimdir. Halk arasında kamburluk olarak da bilinir.

EN SIK KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Son yıllarda özelikle okul çağındaki çocuk ve gençlerimizde sıklığı artmakta ve aileler endişeye kapılmaktadırlar.

AİLELER ÇOCUKLARINDA KAMBURLUK İLE KARŞILAŞTIKLARINDA NE YAPMALI?
Çocuklarını konusunda uzman bir hekime muayeneye ve kontrole getirmelidirler.
Biz doktorların öncelikle bu durumla karşılaştığımızda kifoz yani kamburluk hastalığının tanısını, çeşidini ve sebebini ortaya koymamız gerekir.

KİFOZ HASTALIĞININ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Kabaca bu durumu ikiye ayırmak uygun olacaktır. Birincisi postural kifozdur. Yani duruş bozukluğu nedeniyle olan kamburluktur ki aslında bu durumda ortada gerçek bir hastalık yoktur. İkincisi ise kifozun yani kamburluğun vücudumuzdaki gerçek bir hastalıktan kaynaklandığı durumdur.

POSTURAL KİFOZ NASIL FARK EDİLİR?
Aileler genelde çocuğun yemek masasında aşırı derecede öne eğik durur halini gördükleri zaman endişeye kapılarak muayeneye getirirler. İleri yaşlarda masa başında, bilgisayar başında uzun saatler boyunca çalışanlarda görülür. Oturma şeklindeki veya duruş şeklindeki bozukluk nedeniyle ortaya çıkar.

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Duruş bozukluğuna bağlı olan kamburlukta aslında ortada gerçek bir hastalık olmadığından dolayı gerekli olan bir tıbbi tedavi de bulunmamaktadır.
Ailelerin bu durumda yapması gerekenler öncelikle çocuğa doğru oturma şeklini öğretmek ve sportif faaliyetlerini arttırmak konusunda destek ve teşvik edici olmaktır.

AİLELERE NELER ÖNERİRSİNİZ?
Çocuklar dik ve arkaya yaslanarak oturtulmalı, bilgisayar kullanıyorsa ekranın göz ve klavyenin de dirsekler seviyesinde olması sağlanmalı. Çocukları 20 dakikada bir ayağa kalkıp esneme hareketleri yapmaya, oda içinde bir tur atmaya, otururken sık sık pozisyon değiştirmeye teşvik etmek gerekiyor. Ayrıca, yüzme, yürüyüş, koşu gibi sporlara yönlendirilmeli.