Akdeniz diyetiyle 10 yıl geriye!

Dinamik ve genç bir beyne sahip olmanın yolu Akdeniz diyetinden geçiyor. Uzmanlar, bu programın yaşlanmayı yaklaşık 10 yıla kadar geciktirebildiğini belirtiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Eylül 2015 Güncelleme 01 Eylül 2015, 00:16
Akdeniz diyetiyle 10 yıl geriye!

İÇİNDEKİLER

Özellikle ileri yaşlarda beden ile birlikte beyin sağlığı da tehlikeye giriyor. Unutkanlık ise bunun başlıca belirtileri arasında yer alıyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, taze sebze-meyve, balık ve zeytinyağının ağırlıklı olduğu Akdeniz diyetiyle beyin sağlığının da korunduğunu ve sağlıklı yaşlanmanın mümkün olduğunu söylüyor.

AZ ET BOL SEBZE
Sebzenin az, etin ise daha fazla tüketildiği beslenme kültürlerinde yaşlanma belirtilerinin de erken görüldüğüne dikkat çeken diyetisyen Gizem Köse, beslenmeyle beyin sağlığı arasındaki ilişkinin yapılan araştırmalarla da kanıtlandığını söyledi. Erken yaşlılık döneminde uygulanan Akdeniz diyetinin beyin yapısındaki bağlantıları koruduğunun çalışmalarla ortaya çıktığını belirten Köse, "Yayınlanan son makalede Fransızlar'ın yaptığı çalışmalarda erken yaşlılık döneminde uygulanan Akdeniz diyetinin beyin yapısındaki bağlantıları koruduğu yer alıyor. Çalışmaya göre Akdeniz diyetinin bilişsel yaşlanmayı neredeyse 10 yıla kadar geciktirebildiği gözlenmiş. Akdeniz diyetinin yararı yıllardır biliniyor ve yaklaşık 30 yıldır da bu diyet ve vücut fonksiyonları üzerine araştırmalar yapılıyor. Özellikle et tüketmeyi seven bir toplum olarak sebze tüketimimizin az olması nedeniyle yaşlanma belirtileri de erken ortaya çıkıyor" diye konuştu.

KALP SAĞLIĞI İÇİN DE OLDUKÇA FAYDALI
Akdeniz diyetinin beyin sağlığının yanı sıra aynı zamanda kalp üzerine de bolca olumlu etkisi olduğunu vurgulayan Köse, "Akdeniz diyeti, protein alımını beyaz ete hatta balık tüketimine yöneltmesiyle Omega- 3 alımını da arttırıyor. Sağlığınıza olumlu etkilerin yanında bolca K vitamini alarak cildin daha sağlıklı olmasını sağlarsınız" açıklamasında bulundu.


Akdeniz diyetinin püf noktaları:
Kırmızı et yerine balık tüketin.

* Her öğünde sebze olmalı, hatta akşam yemeklerinde sadece sebze tüketin.

*
Zeytinyağı en sağlıklı yağdır, her yemekte kullanın ancak kalorisine de dikkat edin.

* İşlenmiş beyaz tahıllardan uzak durun.
Sebzeli, tam tahıllı, çavdarlı birçok pirinç, makarna, kinoa ve ekmek tüketin.

* Haftada 2 kere kurubaklagil tüketmeye özen gösterin. Kurubaklagiller hem barsak sağlığı için gerekli hem de bolca bitkisel protein içeriyor. Haftada bir de kırmızı et mutlaka olmalı.

*
Canınız tatlı bir şeyler istediğinde önce meyve yiyin, baktınız geçmiyor sütlü tatlı tüketin. Şerbetli tatlılardan mümkün oldukça uzak durmalısınız, bol meyve yiyin. Ancak miktara dikkat edin. Her gün 3 taze meyve yeterli olacaktır...