Prostat artık kabus deği

Sık tuvalete çıkma, rahat idrar yapamama gibi belirtilerle ortaya çıkan prostat sorununun iki önemli düşmanını Prof. Dr. Koşar açıkladı: Közlenmiş domates ve yeşil

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ağustos 2015 Güncelleme 30 Ağustos 2015, 00:25
Prostat artık kabus deği

İÇİNDEKİLER

40 yaş üzeri her erkeği tehdit eden prostat kanserine karşı doğru beslenmek gerekiyor. Erken teşhisin önemli olduğunu anlatan Medical Park Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Alim Koşar, her yıl muayene olunması gerektiğini de ifade ediyor. Prostat kanserinin en büyük düşmanının doğru besinler olduğunu aktaran Prof. Dr. Koşar, konuyla ilgili şu açıklama ve önerilerde bulunuyor...

8'DEN FAZLA İSE...
* Sıklıkla tuvalete çıkma, gece tuvalete kalkma, rahat idrar yapamama ve günde 8'den fazla tuvalete gitmek prostat kanserinin belirtilerinin arasındadır.

*
Tetkiklerde öncelikle kan ve idrar tahlili önemseniyor. Erkeklerin PSA değerlerini yılda 1 kez ölçtürmeleri gerekiyor. Ayrıca 1. derece yakınlarında prostat olan bireylerin, hastalığa yakalanma riski 2 ila 6 kat daha fazladır.

* Hafif hastaların egzersiz, yemeiçme alışkanlıklarına dikkat ederek, normal hastaların ilaç tedavisi ile, ağır hastaların ise cerrahi müdahaleyle tedavilerine devam ediliyor. Prostatın erken teşhisinde cerrahi müdahale yüzde 100 şifadır. Bizim için teşhis değil, erken teşhis önemli. Erken teşhiste akvaryum balığı kadar şirin olan bir tümör, geç kalınan bir vakada köpek balığı kadar vahşi bir şekilde ilerler.

BUNLARI MUTLAKA TÜKETİN
* Egzersizin yanında tüketilen gıdalara da dikkat edilmesi gerekiyor. Prostatı önlemede domates ve yeşil çay çok önemli. Bunların prostat kanserini önlediği belirlenmiştir. Özellikle içinde bulunduğumuz dönem domates tüketimi için çok önemli bir dönem. Restoranlarda ya da piknikte yaptığımız közlenmiş domatesin antikanser özelliği daha fazladır. Siyah çay kavrulduğu için antikanser özelliği azalıyor. O yüzden yeşil çay daha faydalı.

* Ürolojik hastalıklardan bir diğeri de mesane kanseri ve böbrek taşıdır. Mesane kanserinin en önemli etkeni sigaradır. Sigara akciğerlerden önce kana, ardından böbreklerden mesaneye iniyor. Mesanede idrarla beklediği için kanseri oluşturuyor.

Başka problemler arasında yer alan böbrek tümörü ve taşları da su kaybının ter yoluyla atıldığı iklimlerde daha fazla görülür. Bunun için bol bol su tüketimi gerekiyor. Böbrekteki tümörde erken teşhis ilk 5 yıllık yaşam süresi yüzde 100 iken, 4'üncü evreye gelen bir hastanın ilk 5 yıllık yaşama oranı yüzde 15'e kadar düşebilir.