Üzüm kiraz rahat bir yaz!

Sıcak yaz günlerinde doğru beslenmek, kalp, tansiyon, baş ağrıları gibi ciddi rahatsızlıkların önüne geçmede önemli rol oynuyor Diyetisyen Saray, yazı sağlıklı geçirmenin püf noktalarını veriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Temmuz 2015 Güncelleme 29 Temmuz 2015, 00:16
Üzüm kiraz rahat bir yaz!

İÇİNDEKİLER

Aşırı sıcaklarla birlikte vücutta bir takım değişiklikler meydana geliyor. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artıyor ve metabolizma bu duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Bunun sonucunda ise vücut daha fazla su kaybediyor. Aşırı sıcaklarda kan değerleri de farklılık gösterdiğinden yazı sağlıklı geçirebilmek adına beslenmeye her zamankinden daha fazla dikkat etmek gerekir diyen Emsey Hospital'dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Evnur Saray, yazı sağlıklı geçirebilmek adına dikkat edilmesi gerekenleri paylaşıyor...

LİMONA TADAN VAZGEÇME ...

Dünya Sağlık Örgütü, kadınların günde 10, erkeklerin 14 bardak su içmesi gerektiğini belirtmektedir. Bunun yanı sıra sıvı ihtiyacını karşılamak için süt, ayran, soda, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları, limonata gibi alternatifler de tercih edilebilir. Limonatanın ferahlatıcı etkisinden kesinlikle yararlanmak gerekir.
Mevsime ait meyve-sebzeler, o dönemde insan vücudunun ihtiyacını karşılayan en önemli besin öğesidir. Sıvı kaybının önlemesi için karpuz bunun için iyi bir kaynaktır. Ayrıca tüketildiğinde tokluk hissi de verir. İyi bir lif kaynağı olduğu için de bağırsak hareketlerini düzenler. Kavun, üzüm, çilek, kiraz, erik de hem serinlik hem de vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılar. Ancak fazla miktarda tüketildiğinde kilo artışına neden olabilir.
Ana yemeklerinizi kızartmalar ve hamur işleri yerine bol yeşillikli salatalar ve sebzelerle zenginleştirin. Salataları ve sebze yemeklerini et ve kurubaklagiller ile zenginleştirip lezzetlendirebilirsiniz.
Özellikle yaz aylarında en sık görülen rahatsızlıkların başında besin zehirlenmesi gelir. Yaz aylarında artan sebze ve meyve tüketimi ile birlikte sebze-meyveler iyice yıkanmalı, hijyenlerine dikkat edilmeli ve besinler güneş altında uzun süre bekletilmemelidir. Çabuk bozulma potansiyeli yüksek olan et, yumurta, süt ve balık gibi gıdaları açıkta bekletmemeye dikkat etmek gerekir.

TANSİYONA DİKKAT
Sıcak havanın hakimiyeti ile birlikte kardiyovaskuler sistemde bir takım değişiklikler olur. Kan basıncı artar ve bu aylarda kalp yetmezliği daha fazla görülür. Yaz aylarında tüketilen yağlı yiyecekler yüksek tansiyona ve kalp problemlerine sebep olabilir. Bunun yanı sıra yorgunluk ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklar da görülebilir. Aslında sağlıklı bir beslenme için her zaman önerilen haşlama, ızgara ve fırın gibi pişirme tekniklerinin önemi bu aylarda daha da artmaktadır. Yağ ihtiyacı için ise yemekler piştikten sonra 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenmelidir.