Yeşil soğan nohut obeziteyi kurut!

Küçük-büyük herkesi tehdit eden obezite rahatsızlığının anne karnında başladığı ortaya çıktı. Beslenme Uzmanı Tuba Kayan Tapan, 'Çocuklarda obeziteye karşı yeşil soğanı, nohutu ve balığı mutlaka sevdirin' dedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Temmuz 2015 Güncelleme 26 Temmuz 2015, 00:29
Yeşil soğan nohut obeziteyi kurut!

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da görülme oranı hızla artan obezite sağlığı tehdit ediyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Beslenme ve diyet uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan, obezitenin anne karnında başladığını belirterek, "Anne gebelikte yediklerine dikkat etmiyor ve fazla karbonhidratla besleniyorsa annelik gebelik süresince karşısına çıkan en büyük sorun hamilelikte diyabettir. Bu durumda bebek kilolu doğuyor ve kilolu çocuk olarak büyüyor. Bu noktada annenin mutlaka en az 6 ay anne sütü vermesi gerekiyor" şeklinde konuşuyor. Beslenme uzmanı Dr. Tapan, çocuklardaki piskolojik durumunda yeme-içme konusunda etkili olduğunu bildiriyor. Stres, duygusal boşluklar, beslenme algısının bozulmasına sebep oluyor ifadesini kullanan Dr. Tuba Kayan Tapan, "Yeme bozukluğu daha çok kendini şişman gören çocuklarda, duygu durumu tetiklerinde ve travmalar sonucunda meydana gelir. Bu tür çocuklar aşırı kiloludur ve kilo vermek için uygun olmayan diyet listeleri uygulayarak kulaktan dolma bilgilerle rejim yaparlar. Buda erkeklerde ergenliğe geç girme kızlarda ise regl oluyorsa kanamalarının durmasına, saç ve tırnak dökülmesine sebep olur."

NELER TÜKETİLMELİ
Çocuklar için en önemli besin proteindir. Süt, yumurta, yoğurt, et-tavuk, baklagilleri tüketmeleri gerekir.
Kesinlikle karbonhidrattan ve tuzdan uzak durmalıdırlar. Örneğin; öğlen makarna yiyen bir çocuk akşam tekrar makarna yememeli. Ama proteini 3 öğün alması lazım. Bununla beraber sebze-meyveler yıkanmış ve organik olmalı. Bunlarında porsiyonlarına özen gösterilmelidir.
Obezite olan çocukların tatlı meyvelerden uzak durması önemlidir. Muz, üzüm gibi meyveler yerine mandalina, erik yemeleri daha sağlıklıdır.
Pastane ürünleri yerine ev yapımı kekler meyve suları yerine ev sıkımı meyve suları içmek onlar için daha iyidir.
Çocuklar konserve ve tuzlu yiyeceklerden uzak tutulmalıdır.
Obeziteyi engellemek için çocukları okul aktiviteleri ya da spora yönlendirmek doğru olacaktır. Öte yandan bilgisayardan uzak tutmak, sofra kültürünü ise aşılamak da önemlidir.

İLK BAŞLANAN BESİN MEYVE OLMASIN
Çocukların Neler tüketilmeli ilk ek gıdasının asla meyve olmaması gerektiğini söyleyen Dr. Tapan, "Meyve çok tatlı bir besin ve çocuk tatlıya alışınca proteini reddeder. Halbuki en çok protein yumurtada var ve çocuklara mutlaka yumurta vermek zorundayız" diyor. Çocukların tatlıdan, sürülebilir çikolatan uzak tutulmasına dikkat çeken Dr. Tapan şöyle devam ediyor: "Çünkü bunlara alışan çocuklar diğer yiyecekleri yemez. Oysaki çocukların nohutu, balığı, yeşil soğanı severek tüketmesi gerekir."