Yoğurt karadut fazla kiloları unut!

Sağlıklı ve kilo almadan yazı geçirmek isteyenler dikkat! Uzm. Dr. Şamilgil, 'Ev yoğurdu ve karadut yiyin. Semizotundan vazgeçmeyin. Sıkca kuruyemiş tüketin' uyarısında bulunuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Temmuz 2015 Güncelleme 24 Temmuz 2015, 01:19
Yoğurt karadut fazla kiloları unut!

İÇİNDEKİLER

Sıcak ve uzun yaz günlerinde açık büfeler, lezzetli meyve-sebzeler, tatlılar derken kilo kontrolü problemi yaşanıyor. Kişilerin çoğunda fazla kilolar ortaya çıkıyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Uzm. Dr.
Özgür Şamilgil
yazı kilo almadan geçirmenin yollarını anlatıyor:
Yağ yakmak ve kas geliştirmek istiyorsanız her öğün protein tüketin. Yeterli protein almadan yapılan egzersizler kas erimesine neden oluyor. Kilo verseniz de kas kitlenizi kaybediyorsunuz, bağışıklık sisteminizi zayıflatıyorsunuz. Haftada 2 gün yağlı balık yiyin. Izgara veya buğulama olarak tüketin. Ayçiçek veya mısırözü yağda kızartma, vücudumuzun faydalı Omega-3 balık yağını kullanmasına engel oluyor.

DOĞAL YOĞURT TÜKETİN

Yoğurt, uzun süre tok tutucu ve kilo kaybına yardımcı olan bir gıdadır, her gün 300 gr kadar tüketin. Mümkünse sindirime daha çok faydalı olduğu için ev yoğurdunu tercih edin.
Hamburger veya köfteden vazgeçemiyorsanız çiğköfte yer gibi ekmek yerine marulun içine sararak yemeyi deneyin. Daha az karbonhidrat ve kalori tüketmiş olursunuz.
Yumurtayı da unutmayın, aynı yoğurt gibi uzun süre tok tutar. Sarısını sevmiyorsanız bile beyazını yiyin, 1 adet yumurta beyazı 4 gr protein içerir.
Lif içeriği yoğun gıdalar tokluk hissi yaratır daha az yemekle yetinmenizi sağlar. Domates, ıspanak, semizotu, maydanoz, roka, tere, limon, ahududu, böğürtlen, çilek, kiraz, vişne, yaban mersini ve karadut zayıf ve sağlıklı kalmak için her gün tüketilebilir.

MEYVE SUYUNA DİKKAT!
Meyve suyu yerine meyve tüketmek, kan şekerinde ani yükseliş ve düşüşlere engel olur ayrıca gereksiz kalori almamış olursunuz. Greyfurt suyunun şekeri düşük olduğundan içilebilir, ayrıca tok tutucu etkisi vardır.
Meyveleri dilimleyip dondurursanız, atıştırma ihtiyacınız olduğunda tatlı veya dondurma niyetine tüketebilirsiniz. Üstelik daha yavaş yiyebileceğiniz için azla yetinmeniz ve kolay doymamız da mümkün olur.
Kıvırcık salata ve mercimekle yapılan bir salata oldukça doyurucu ve az kalorilidir. Salataya ekmek parçaları yerine kavrulmamış badem, ceviz ve ayçekirdeği eklemek lif oranını artırır.
Egzersizden veya güneşe çıkmadan 15 dakika önce 2 bardak ve terleme oldukça 15 dakika aralarla 1-2 bardak su tüketmek vücudun susuz kalmasını engelleyecektir. Terimiz normal sudan daha fazla tuz içerdiğinden maden suyu daha uygun bir seçenektir.

GÜNEŞ YANIĞINA DOMATES...
Pembe veya kırmızı greyfurt ve domates suyunun likopen içeriği sayesinde güneş yanığına karşı koruyucu etkisi olduğundan yazın tüketilmesi en faydalı içeceklerdendir. Ayrıca erik ve karpuz gibi suyu bol meyveler ve salatalık da yaz aylarında tercih edilebilir.
Alkol, çay ve kahve su ihtiyacını karşılamaz tersine idrarla su kaybına neden olur.
Misafirlere, küçük porsiyonlarda kavrulmamış ve tuzsuz, badem, ceviz, fındık ikram edin. Yağ oranı yüksek olsa da liften zengin bu gıdalar kilo vermeye yardımcı olur ve uzun süre tok tutar.
Sağlıklı yaşam için sadece dengeli ve doğru beslenmek yetmiyor egzersiz hayat tarzı olarak yaşamımız içinde sürekli yer almalı. İşe gidip gelirken bir durak önce inip yürümeli, alışverişe yürüyerek gidip gelmeli, asansör yerine merdiven tercih etmeli. Park yerinde en uzak noktaya park edip daha fazla yürünmeli.
Peynir ikramlarının veya tüketiminin abartılmaması için çok küçük parçacıklar halinde doğranması ve kürdan kullanılarak yenmesi işe yarayacaktır.

BAHARATLAR BAŞ TACI
Acı kırmızı biber yağ yakılmasını sağlasa da iştah açıcıdır, kebap yerken ölçülü olun. Kekik, nane, kişniş, karabiber, kimyon, hardal gibi antioksidan baharatları sofranızdan eksik etmeyin.