Kalbin sessiz katiline dikkat

Tıp dilinde 'Sessiz iskemli' olarak anılan gizli kalp hastalığına dikkat! Uzmanlar bu rahatsızlıkta dikkat edilmesi ve yapılması gerekenleri sıralıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Temmuz 2015 Güncelleme 07 Temmuz 2015, 00:00
Kalbin sessiz katiline dikkat

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de her yıl 200 bin insan kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor. Kalp krizi, sol kolda ve göğüste oluşan şiddetli ağrı ve yanma ile kendini gösterirken gizli kalp hastalığı ise hiç belirti vermiyor. Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bünyamin Yavuz, gizli kalp hastalığını ve bilinmeyenlerini şöyle anlatıyor...

BELİRTİLERİ:
Neredeyse hiç belirti vermeyen gizli kalp hastalarında genellikle göğüs ağrısı oluşmaz. Fakat kalp hastalarında özellikle eforla meydana gelen, istirahat ile geçen, göğüs orta kemiğinin arkasında hissedilen, baskı ya da yanma şeklinde olup boyuna çeneye ya da sol kola yayılabilen ağrıyı fark etmek önemli.

AĞRIYI TANIMAK ÖNEMLİ
Sol taraf, sırt, mide ve hatta çene ağrısı olanlar kalp krizi yaşamaları açısından risk altındalar. Öte yandan diyabetikler ve yaşlılar hiç ağrı yaşamadan, ani bir nefes darlığı ile kalp krizi yaşayabilir.

İLK 20 DAKİKA...
Kalp krizi esnasında doktora başvurmak büyük önem taşıyor. İlk 20 dakikadan sonra hücre ölümü gerçekleşmeye başlıyor. Müdahale edilmeyen durumlarda ise o dokunun büyük bir kısmı kaybediliyor. Bu nedenle bu süre çok kritik.

Neler yapılmalı?
Hastayı rahat edebileceği, temiz havanın bulunduğu bir yere alın.
Üzerinde sıkı giysileri gevşetin.
Durumu ile ilgili ilaç kullanıp kullanmadığını sorun, kullanıyorsa ilacını almasına yardımcı olun.
İlacı yoksa aspirin çiğnetmenizde fayda var. Hastanın sadece aspirin çiğnemesi bile kalp krizinden ölümleri yüzde 22 oranında azaltabiliyor.
Sonrasında ise en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna götürmek gerekiyor.