7'den 77'ye sağlıklı besinler

İnsan DNA'sını doğrudan etkileyen ve olumlu yönde geliştiren sebzeler yaşam süresini uzatıyor. Diyetisyen Emre Uzun, 7 mucize besini ve faydalarını sıralıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mayıs 2015 Güncelleme 27 Mayıs 2015, 00:00
7’den 77’ye sağlıklı besinler

İÇİNDEKİLER

Uzun, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmek için yediklerimize ve içtiklerimize dikkat etmek gerekiyor. Uzun bir ömrün sırrı bu 7 mucize besinde diyen Diyetisyen Emre Uzun önemli altın kuralları şöyle sıralıyor:

Damar sertleşmesine yeşil yapraklı sebzeler!
Yeşil yapraklı sebzeler, damar sertleşmesini engelle ve kalp hastalıklarıyla bağlantılı inflamasyonu azaltan doğal bileşik olan fitokimyasalları içerir. Yeşil yapraklılar vitamin, mineral, antioksidan ve fitokimyasalların etkisini artıracak kombinasyonlar yaparak hücrelerin toksinlerden arınmasına, DNA'nın serbest radikaller tarafından zarar görmesini engellemeye ve böylece kanser hücrelerinin çoğalmasını ve oluşmasını engellemede yardımcıdır.

Gençleştiren Besin Sarımsak

Sarımsak; 33 çeşit kükürt bileşiği, 17 çeşit aminoasit, flavonoidler, çinko, magnezyum, kalsiyum, A vitamini , B ve C vitaminleri içermektedir. Son yapılan çalışmalarda sarımsağın genlerimizi etkilediği bulunmuştur. Bu özelliği ile sarımsak DNA diziliminde hücre yıkımını önleyerek yaşlanmayı geciktirmektedir. Doğal hayatta yaşanan stres, üzüntü ve hareketsizlik hücre yıkımını artırmaktadır. Tüketilen sarımsakla bu yıkım azalmaktadır.

Diyabete Karşı Brokoli
Brokoli başta A ve C vitamini olmak üzere yüksek düzeylerde vitamin, lif, potasyum ve kalsiyum içerir. Yapısındaki sülforafen fitokimyasalları ile yüksek kan şekerinin damar çeperleri ve doku hasarına yönelik yarattığı hasarları azaltır.

Kolestrole Kara Lahana
Karalahana kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Karalahana ayrıca vücudun toksinlerden korunma sistemini besleyici fitokimyasalları içerir.

Çin Lahanası Kan Hücrelerini Artırır
Kas yapımında ve kan basıncının düşük kalmasına yardımcı potasyum açısından zengin olan Çin lahanası beyaz kan hücrelerinin aktivitesini artırarak vücut bağışıklık sistemini güçlendirir. Toksin atımına yardımcı A vitamini açısından da zengindir.

Tere ile 2 ayda riski azaltın!
Tere K vitamini kanın pıhtılaşmasında, arter çevresinde plak oluşumunu engellemede, artirit ile ilgili kronik hastalıkları önlemede görevlidir. İki ay boyunca her gün tere tüketilirse kişinin DNA tahribatı engellenebilir. Ayrıca kanser riskini ve trigliserid seviyesini yüzde 10'a kadar düşürebilirsiniz.

Kansere karşı pazı
Bu bitki en bilindik iki antioksidan için kaynaktır: Syringic asit ve kaempferol. Önce karbonhidratları basit şekere dönüştüren enzimi inhibe ederek kan şekerini düzenlemede yardımcıdır. Kansere sebep olan toksinlerden diğer hücreleri korur, inflamasyonu azaltır, kalp hastalığı, diyabet ve diğer
kronik hastalıkların riskini azaltır.

Alzheimer riskini azaltır
Yeşil yapraklı bitkiler ayrıca vücut tarafından nitrit oksite çevrilen doğal nitrat kaynağıdır. Nitrit oksit insan metabolizması için vazgeçilmezdir. Gaz-kan basıncını düşüren nitrit oksit, kan akışını destekler. Yeşil yapraklı bitkiler depresyonu önlemekte ve Alzheimer riskini azaltmaktadır.