Beyin felci size 'geliyorum' der

Obezite, diyabet, kalp hastalıkları gibi birçok nedenle ortaya çıkabilen inmede ilk 3 saat ve erken teşhis önemli rol oynuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Mayıs 2015 Güncelleme 10 Mayıs 2015, 00:00
Beyin felci size ’geliyorum’ der

İÇİNDEKİLER

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alan inme (beyin felci) 'geliyorum' diyor. İnme geçiren bir hastaya müdahalede zamanın çok kritik önem taşıdığı bilinmediğinden erken müdahale ile kurtarılabilecek hayatlar kaybedilebiliyor.

İLK SATLER...
Acıbadem Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yunus Aydın
"İlk 3 saat içinde yapılabilecek damar içindeki tıkacı çözen ve dışarı çıkartan yöntemlere hastanın erişimini sağlamak hayati öneme sahiptir" diyor. Prof. Dr. Aydın bu rahatsızlığı ve dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor:

ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜYOR
Genellikle orta ve ileri yaş hastalığı olarak bilinse de çocukluk çağında da görülebilen inme, beynin damarsal nedenlerle bir kısım işlevini kaybetmesi anlamına geliyor. Beyne kan akımını sağlayan damarlardan birinin tıkanmasıyla, beyne giden kan akımının yavaşlaması ya da durması sonucu ortaya çıkıyor.

BELİRTİLER:
Felç; ani görme kayıpları, baş dönmesi, dengesizlik, hafızada bozukluk olarak kendini gösterirken, öncesinde geçici iskemik atak denilen ve bu belirtilerin kısa süreli ortaya çıkıp düzelmesini takip eden ataklar da olabiliyor. Bu nedenle geçici belirtilerin de dikkate alınarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

ERKEN MÜDAHALE...
Kafa içi basıncını ani olarak artıran her olayda, erken müdahale hayat kurtarıyor. Beyin içine kanama olduğu anda, kan kitlesi etraftaki beyin dokusunu yırtarak 'birincil' denilen hasarı yapıyor, birincil hasarı tedavi etmek mümkün olmuyor. Kan pıhtısı boyutu arttıkça, birincil hasara uğramayan beyin dokusunda, kitle etkisiyle ödem oluşturuyor ve bu da ikincil hasara neden oluyor. Bu nedenle erken cerrahi müdahale hayat kurtarır.

BU ÖNERİLERE DİKKAT

Yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle inme riskini düşürmek mümkün. Bunun için hareketsizlikten kaçınarak egzersiz yapmak, sigara ve alkolden uzak durmak, bol su içmek, meyve-sebze tüketmek, yağ ve tuzu azaltmak, ilaçları doktorun tavsiye ettiği şekilde almak büyük önem taşıyor.