"Glutensiz Türkiye" için pedal çevirecek

Sağlık Bakanlığı ile Çölyak Derneği, çölyak hastalığına dikkati çekmek amacıyla "Glutensiz Türkiye" sloganıyla bisiklet turu düzenleyecek.

Giriş Tarihi 04 Mayıs 2015, 00:00 Güncelleme 04 Mayıs 2015, 17:36
Glutensiz Türkiye için pedal çevirecek

İÇİNDEKİLER

Çölyak Derneğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenecek bin 750 kilometrelik bisiklet turu, Ankara'dan başlayıp İstanbul'da sona erecek.

Ankara'dan 9 Mayıs'ta başlayacak bisiklet turunun aktivisti, Hakan Pekzorlu olacak. Pekzorlu, sırasıyla Ankara, Eskişehir, Antalya, Denizli, Aydın, İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa, Adapazarı, İzmit'ten geçerek ve İstanbul'da yolculuğunu tamamlayacak.

Etkinlik kapsamında, hastalığa dikkat çekmek amacıyla seminerler düzenlenecek ve glutene bağlı rahatsızlıkların belirtileri hakkında vatandaşlar bilgilendirilecek.

ÇÖLYAK HASTALIĞI
Çölyak, buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan gluten adlı bir proteinin ince bağırsakta parçalanamamasından kaynaklanan bir emilim bozukluğu hastalığı olarak tanımlanıyor.

Türkiye'de çölyak hastalarının ancak yüzde 4'üne teşhis konulurken, bu oran Avrupa'da yüzde 10, Amerika'da ise yüzde 17.