Her derdin bir kokusu var

Besinlerin kendileri kadar kokuları da şifa dağıtıyor. Ağrılara karşı badem, açlığa karşı ise muz kokusu etkili rol oynuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Nisan 2015 Güncelleme 25 Nisan 2015, 01:22
Her derdin bir kokusu var

İÇİNDEKİLER

Uykusuzluk, depresyon, sürekli rahatsız eden açlık duygusu günlük yaşam kalitesini düşürüyor. Uzmanlar kokuların ise bu sıkıntıların üstesinden gelebileceğini ifade ediyor. Yapılan araştırmalarda ilginç sonuçlara ulaşan uzmanlar, kokuların gizemli dünyasına şöyle değiniyor...

AĞRI KESİCİ BADEM: Kanadalı araştırmacılar 20 erkek ve 20 kadından mümkün olduğunca uzun bir süre ellerini sıcak suya sokmalarını istedi. Bu esnada badem aroması gibi güzel kokulara maruz kalan kadınlar yüzde 38 daha az acı çekti. Erkeklerde ise bir değişim gözlenmedi, ama güzel kokular erkeklerin de kadınların da kendilerini daha iyi hissetmelerini sağladığı belirtildi.

İYİ BİR UYKU İÇİN YASEMİN: 20 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, yasemin kokulu odalarda uyuyanların, lavanta kokulu ya da kokusuz odalarda uyuyanlara göre uykularında daha az hareket ettiği gözlendi. Ayrıca, yasemin kokulu odadaki insanların kaygı seviyeleri daha düşüktü ve bilişsel testlerde daha iyi sonuç verdiler.

MORAL BOZUKLUĞUNA LİMON: Japon bilim insanları, depresyondan muzdarip 12 insani vakitlerini geçirdikleri odada limon kokusuna maruz bıraktıklarında; koku, hormonlarını düzenledi ve bağışıklıklarını arttırdı. Limon kokusu ayrıca antideprasan ilaçlara duyulan ihtiyacı azalttı.

SİGARANIN DÜŞMANI KARABİBER: 2013 tarihli bir çalışmada nikotin kullanıcıları karabiber yağı ve melekotu yağından birini kokladılar. İki koku da sigara içme isteğini azalttı. Karabiber koklayan katılımcılar genizlerinde sigara içince oluşana benzer hafif bir yanma, melekotu koklayanlar da sigara içmenin rahatlığına benzer bir his bildirdi. Uzmanlar, sigara içme isteği geldiğinde bu iki yağdan bir pamuğa damlatıp koklamayı öneriyor.

DENGE İÇİN TARÇIN: Nörolog Alan Hirsch, gözleri bağlanmış 11 kişiden 10'unun başka bir kokudansa tarçınlı kurabiyenin kokusunu aldıklarında dengelerinin daha iyi olduğunu kaydetti. Tarçın kokusunun aynı zamanda yorgunluğa ve sinire iyi geldiği ve dikkati arttırdığı ise sürücüler üzerinde yapılan bir çalışmada gözlendi. Odalarınıza ya da iş yerlerinizdeki masalarınıza tarçın kokusu koyarak, rahatlama sağlayabilirsiniz.

AÇLIĞI BASTIRAN MUZ: Dr. Hirsch, fazla kilosu olan 3000 kişiye, acıktıklarında muz ve yeşil elma kokularını koklattı. Altı aylık çalışma süresince katılımcıların diyet yapmaksızın ayda ortalama 2 kilo verdiklerini gözledi. Yaz ayları yaklaşırken sizde elma ve muz kokularından faydalanarak açlığınızı bastırabilirsiniz.

TATLI RÜYALAR İÇİN GÜL KOKUSU: Almanya'da bir çalışmada gül kokulu bir odada uyuyan kadınlar güzel rüyalar gördüklerini söylerken, çürük yumurta kokan bir odada uyuyanlar kötü rüya görmeye yatkındı. Uzmanlar kokuların beynin duygusal cevabını etkileyebileceğini söylüyor. Daha güzel hatıralarla bağlantılı olan güzel kokular, tatlı rüyalara yol açabiliyor. Yatak odanıza yerleştireceğiniz gül kokusu sayesinde iyi bir uyku çekebilir, sabah zinde uyanabilirsiniz.