Hayat için bol vitamin

Sağlıklı bir hayat için bol bol vitamin almak gerekiyor. Özellikle A, D ve E vitaminlerinin eksikliğinde gece körlüğü, iktidarsızlık, kalp ve damar hastalıkları ortaya çıkıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Nisan 2015 Güncelleme 17 Nisan 2015, 01:12
Hayat için bol vitamin

İÇİNDEKİLER

Vitaminler, sağlıklı bir vücut için hayati önem taşıyor. Hücreler tarafından üretilmeyen vitaminler, besin ve gıdalardan karşılanıyor. Sağlıklı gelişim, sindirim fonksiyonları, enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanmasını sağlıyor. Ancak, yeterli miktarda alınmadığında çeşitli ve riskli hastalıklar ortaya çıkıyor. İşte A, D ve E vitamini eksikliğinde ortaya çıkan hastalıklar ve hangi besinlerde bulundukları:

A VİTAMİNİ
A vitamini, geniş bir grubun genel adıdır ve bu grupta yer alan tüm öğelerin sağlığa ayrı ayrı faydaları bulunuyor. Hayvansal gıdalardan ve bitkisel besinlerden alınıyor. Güçlü bağışıklık sistemi ve inflamatuvar hastalıklardan koruyor. Antioksidan ve iltihap önleyici özelliği bulunuyor.
Hangi besinlerde bulunur?
Sütte, yumurta sarısı, balık yağı, tereyağı, peynir, havuç ve havuç benzeri sarı-turuncu sebzelerde, yeşil yapraklı, sarı sebzelerde ve tahıllarda bulunur.
Eksikliği nelere yol açar?
A vitamini eksikliğinde gözde ve deride ciddi hastalıklar oluşuyor. Göz akı ve kornea parlaklığını kaybederek kuruyor. Gece körlüğü görülüyor. Bağışıklık sisteminin zayıflıyor. Vücut enfeksiyonlara karşı zayıflıyor. Akne (sivilce) oluşumunda artış, yorgunluk, diş, dişeti ve kemiklerde zayıflık ortaya çıkıyor.

D VİTAMİNİ
Hücre büyümesi, kemik gelişimi, kalsiyum emilimi, düzgün işleyen bağışıklık sistemi ve iltihaplı hastalıklarla mücadelede ediyor.
Hangi besinlerde bulunur?
Balık yağı, balıklar, istiridye, tofu ve soya sütü, süt ve süt ürünleri, mantar, patateste bulunur.
Eksikliği nelere yol açar?
Vücutta D vitamini seviyesi düşük olduğunda, bu durum kemiklerde depolanan kalsiyumun da düşmesine yol açıyor. Böylece kemiklerde kırık riski de artıyor. Bağırsak hastalıkları, karaciğer veya böbrek rahatsızlıkları da D vitamini eksikliğinde görülüyor. Kas ve sinir sistemi, kalp ve damar hastalığı, prostat kanseri gibi rahatsızlıklara neden oluyor. Ayrıca, Obezite, bağışıklık sistemi hastalıkları, MS hastalığı, romatoid artrit, kireçlenme, gut hastalığı, parkinson, depresyon, Alzheimer, kronik halsizlik sendromu, fibromiyalji, kronik ağrı, dişeti hastalıkları ve sedef
hastalığı da görülebiliyor.

E VİTAMİNİ
Yağda çözünen E vitamini damar sertleşmesine karşı ve ayrıca kalp krizinden korunmak, göz sağlığı, hafızayı güçlendirmek, bacaklarda meydana gelen damar tıkanıklığına bağlı ağrıları dindirmek, yüksek tansiyon ve şeker hastalarındaki bazı komplikasyonları önlüyor. Antioksidan etkisiyle vücut hücrelerini serbest radikallere karşı koruyor. Bağışıklık sistemini güçlendirip virüs ve bakterilere karşı daha dayanıklı hale getiriyor. Ayrıca hücrelerle etkileşime geçerek, vücudun önemli fonksiyonlarının gerçekleşmesine yardımcı oluyor.
Hangi besinlerde bulunur?
Ayçekirdeği, toz acı biber, badem, çamfıstığı, yerfıstığı, kuru kayısı, yeşil zeytin, ıspanak, fındık, keten tohumu yağı, mısır yağı, brokoli, soya fasulyesi yağı, kivi, domates ve kuşkonmazda bulunuyor.
Eksikliği nelere yol açar?
Cinsel sorunların teme nedeni E Vitamini eksikliği olarak biliniyor. Anemi, kalp ve damar hastalıkları, kronik ağrı ve yorgunluk görülüyor. Erken yaslanma, kısırlık, iktidarsızlık, gibi çeşitli cinsel rahatsızlıklara yol açıyor.

Yarın: B, C ve K vitaminleri